Hel sau

Museets sauer klippes. Hva skjer med ulla? Hva får vi fra sauen?

Hver høst klippes museets sauer. Kom og se norgesmester i saueklipping, Caroline Ann Nicole, svinge både den gamle saksen og den moderne maskinen. 

Verksted for barn hvor de kan få prøve karding og spinning, og gjøre andre morsomme ting med ull.  

I tidligere tider måtte bøndene utnytte alle deler av sauen for å greie seg. De lagde mat, klær utstyr - til og med instrumenter.  

Denne dagen lager vi også matretter av mange deler av sauen. Se også hvordan man lager blåseinstrumenter av hornene.

  • Maskinklipp av sau
    1/1
    Publikum kan se den årlige saueklippingen i Friluftsmuseet. Haakon Michael Harris
  • Saueklipping med saks
    1/3
    Klipping med tradisjonell sauesaks. Haakon Harriss/Norsk Folkemuseum
  • Saueklipping med maskin
    2/3
    Klipping med maskin. Morten Brun
  • Nærbilde av nyklippet ull
    3/3
    Flott ull fra sauen. Morten Brun

Program

  • 11.00 – 16.00 Hel sau

    Vi klipper museets sauer og viser hvordan man i tidligere tider brukte hele sauen til mat, klær og utstyr på gården. Aktiviteter for barn.

11. september : 11.00 – 16.00