Lefsebakst

I eldhuset fra Numedal bakes det lefser hver helg. Om sommeren bakes det hver dag. Her kan du kjøpe museets populære hardangerlefse, stekt på jerntakke mens du ser på.

  • To kvinner blander lefsedeig
    1/8
    Morten Brun
  • To kvinner baker lefser i eldhus
    2/8
    Morten Brun
  • Kjevling av lefsedeig
    3/8
    Morten Brun
  • Nærbilde av ferdig kjevlet lefsedeig
    4/8
    Morten Brun
  • Lefse
    5/8
    Morten Brun
  • Lefsebakst
    6/8
    Haakon Harriss/Norsk Folkemuseum
  • Kvinne i baksteklær foran grue i eldhus
    7/8
    Morten Brun
  • Kvinne viser frem ferdig stekt lefse
    8/8
    Morten Brun

Oppskrift Hardangerlefse

2 egg
250 gram sukker
125 gram smeltet smør/margarin
1/2  liter kulturmelk
1 teskje hjortetakksalt
ca. 1 kilo hvetemel

Rør sammen egg, sukker og smør. Ha i melken, og bland hjortetakksalt med litt hvetemel før det røres i. 

Bland i hvetemel til deigen er passelig tykk til å kjevle ut. 

Lefsene kjevles ut ganske tykke, gjerne i byggmel. 

Lefsene stekes på takke, i en tørr stekepanne eller rett på kokeplaten.