En slektsaga på Enerhaugen

To små hus viser hjemmene til en familie som bodde på Enerhaugen i fire generasjoner, 1909 - 1959

Johannes gate 4 (1925) og Stupinngata 10 (1954) fra Enerhaugen: er nå gjenåpnet i museets «Gamleby». I disse husene forteller vi historien til en familie som bodde der i perioden 1909 til 1959. Denne fortellingen er basert på samarbeid med etterkommere av Marius og Augusta Andresen som flyttet inn her i 1909, først og fremst oldebarna Thorill og Jørn Hilton som selv bodde i Stupinngata 10 som barn.

  • Et eldre par med barnebarn. Johannes gate 4. Enerhaugen
    1/2
    Augusta og Marius Andresen med barnebarn Kristian. Johannes gate 4 på Enerhauegen. Ukjent fotograf / Norsk Folkemuseum

Augusta og Marius i Johannes gate 4 – 1925

I Johannes gate 4, som består av kjøkken og stue, samt to rom på kvisten, tar vi utgangspunkt i Marius og Augusta Andresen. Marius som var kjørekar og arbeidet på Lillestrømmen damphøvleri var vokst opp på et småbruk i Asker. Kona Augusta Wilhelmina Andersdotter var kommet fra Bohuslän som såkalt «barfotjente» på slutten av 1800-tallet.I 1925 besto husholdet både av Marius og Augusta Andresen, begge i begynnelsen av 60-årene og deres tenåringsdatter Rakel, som arbeidet som visepike. Sønnen David, som var sigararbeider, og kona hans, Hedvig, og den tre år gamle datteren deres Gerd Solfrid var del av husholdet, det var også datteren Esther, hennes mann, den østerrikske emaljemaleren Albert Scheinpflug og deres fem år gamle datter Erna.

  • Tre generasjoner kvinner på Enerhaugen
    1/1
    Martha Olsen med datteren Elsa Hilton og datterdatteren Thorill foran ingangen til bakgården. Stupingata 10 på Enerhaugen Carl Jørgensen / Norsk Folkemuseum

Martha i Stupinngata 10 – 1954

 I Stupinngata 10 er hjemmet til hjemmet til Martha Olsen gjenskapt. Martha, som arbeidet på tobakksfabrikk, bodde i huset fra 1916 til 1959. Hun var eldste datter av Marius og Augusta i Johannes gate 4. Huset består av stue, kjøkken og kammers.I 1954 besto husholdet i tillegg til Martha av datteren Else Hilton, hennes mann rørleggeren Torbjørn Hilton og deres to barn Thorill og Jørn. Senere samme år flyttet Else med mann og barn til Lambertseter, mens Martha ble boende på Enerhaugen til huset ble revet i 1959. Da hadde familien bodd ved denne gårdsplassen i 50 år.