Gjenstandssamlingen
- 1/1
Pulk fra Finnmark
Norsk Folkemuseum kjøpte sine første samiske gjenstander, en pulk med kjøreutstyr, noen måneder etter stiftelsen i 1894. Etter andre verdenskrig ble samisk kultur for alvor trukket inn i museets arbeid. I 1951 ble det opprettet en samisk avdeling, og den samiske samlingen ved Etnografisk Museum ble overført hit. Samlingen er senere blitt utbygd slik at den idag omfatter ca 4300 gjenstander.
Bildesamlingen
-
Samisk kvinne med to barn, ca. 1900. Borgensamlingen/Norsk Folkemuseum
Museets samiske billedsamling omfatter ca.4500 nummer. Mye av dette er enestående feltmateriale som er innsamlet av museets egne medarbeidere, mens annet er historisk materiale innkommet fra andre kilder. Stadig mer av dette billedmaterialet blir gjort tilgjengelig på digitaltmuseum.no.
Biblioteket
Samisk samling har et håndbibliotek på ca.2000 titler. Det er primært til bruk for museets ansatte, men eksterne brukere kan etter avtale få adgang til bruk i Dokumentasjonssenteret. Du kan ta kontakt med biblioteket eller søke i bibliotekets base.
Arkivet
Den samiske samlingens arkiv inneholder materiale fra museets medarbeidere samt eldre arkivalia fra andre forskere i samisk språk, historie og kulturforhold. Museets arkiver er foreløpig ikke digitalisert, og er bare tilgjengelig etter avtale. Arkivet er for tiden (2016) stengt og utilgjengelig på grunn av byggearbeider.
Lydarkivet
Folkemuseet har cirka hundre lydbåndopptak med språkprøver, joik og fortellinger fra samiske miljøer, det meste innsamlet av museets førstekonservator Asbjørn Nesheim i 1950- og 1960-årene. Opptakene er digitalisert, men av personverngrunner er de ikke lagt ut på digitaltmuseum, og de er tilgjengelig bare etter avtale.
Bååstede
I 2019 ble eierskap til 1639 gjenstander overført til de samiske museene i Norge i regi av prosjekt Bååstede – tilbakeføring av samisk kulturarv som ble gjennomført i perioden 2014-2019.