Hopp til hovedinnhold

Åpning av Husmannsplassen

Husmannen rykket inn på Folkemuseet.

«Folkemuseets første husmannsplass»

  • Husmannsplassen på Norsk Folkemuseum fotografert i 1953. Norsk Folkemuseum

Aftenposten 31. mai 1952

«Norsk Folkemuseum nyeste anlegg, en husmannsplass fra Sør-Trøndelag, blir idag åpnet for publikum. Dette er en begivenhet i  museets historie, og dens betydning blir så meget sterke markert, som museumsdirektør Reidar Kjellberg lar anlegget bli tilgjengelig i dag, på 50-årsdagen på Norsk Folkemuseum flytting til Bygdøy.

— De ligger sosial betydning i dette, sa museumsdirektøren som ledet omvisning for pressen i går. Tidligere samlet man gamle bygninger nærmest som hustyper, av interesse for arkitekturen, nu er det bygningenes funksjoner man søker og menneskene som har levet i dem. Husmannsplassen fra Sør-Trøndelag er det første anlegg fra denne del av folkets liv som er satt opp på museets grunn. Det gir, i liket med immigrasjonens avdeling som ble åpnet i fjor, samling større bredde, slik at denne enda større rett kan kalle et folkemuseum.

Husmannsplassen ligger forøvrig vakker til i terrenget på Bygdøy, Konservator Hilmar Stigum, konservator Halvor Landsverk og museets arkitekt Arne Berg, har sammen løst denne oppgaven på en fremragende måte.»