Norsk Folkemuseum
Photo/Background /

Tsarens egg

 - en påskekrim for hele familien

Photo/Background /

Hva har en russisk tsar og et eksklusivt gullegg å gjøre med mordene på to menn i Kristiania i 1922?

Photo/Background /

En grytidlig morgen sommeren 1922 blir to menn funnet døde utenfor Wessels gate 15 i Kristiania. Den ene blir funnet ute på gata og den andre i bakgården. 

Kriminaletterforsker Agnes Berg fra Oppdagelsespolitiet får i oppdrag å oppklare saken. 

 (Foto/Photo)

Bli med Agnes rundt i Kristiania og se om du klarer å løse kriminalmysteriet. Det er fem involverte i saken. Agnes oppdager etter hvert at det er to mordere, to motiver og to mordvåpen. Klarer du å avsløre disse sammen med Agnes? 

I denne historien møter du ...

 (Foto/Photo)

Aleksej Petrovitsj

Tidligere gullsmed for den russiske tsaren

 (Foto/Photo)

Frank Bull

Gullsmed som har gått i lære hos Aleksej

 (Foto/Photo)

Inger Bull

Vaskekone og gift med Frank Bull

 (Foto/Photo)

Olga Ivanova

Leder av den sovjetrussiske handelsdelegasjonen i Kristiania

 (Foto/Photo)

Otto Andersen

Bryggearbeider og kommunist

Agnes starter etterforskningen på åstedet i Wessels gate 15. 

Photo/Background /

Wessels gate 15

Her blir hun møtt av konstabel Nils Gregersen. Hun snubler over en bulkete sinkbøtte, før hun når fram til liket av en mann som ligger på bakken. 


- Det ser ut som han ble drept med noe hardt, en stein kanskje? Eller en spade? sier Agnes og peker mot mannens bakhode. Hun løfter forsiktig på den slitte jakka hans og oppdager at det buler noe ut fra innerlomma. Hun løfter ut et juvelbelagt gullegg.

– Han må ha stjålet det, sier Gregersen. Kanskje det var derfor han ble drept?

- Men hvorfor har han da fremdeles egget i lomma? spør Agnes. 

Gregersen blir litt flau over at han ikke tenkte på det. Han viser Agnes videre til stedet hvor den andre mannen ble funnet.

faberge-egg.png (Foto/Photo)

Det Agnes ikke vet, er at egget hun akkurat fant er et av de svært sjeldne og eksklusive Fabergéeggene. Fabergéegg er juvelbelagte påskeegg som ble laget av Peter Carl Fabergé for de russiske tsarene mellom 1885 og 1917.  Eggene regnes som noe av det fineste som er laget innen gullsmedkunst. Det ble til sammen produsert 57 stykker og de er i dag veldig dyre og ettertraktede.


Photo/Background /

Agnes bråstopper når hun ser liket ved det andre åstedet. Mannen har falt død om inne på en utedo! Agnes ser at også denne mannen har et sår i bakhodet. 


– Det kan virke som de begge to har blitt drept med et slag mot hodet med noe hardt, sier Agnes. 


– Men tror du de to mennene har noe med hverandre å gjøre? spør Gregersen. 


- Det virker sannsynlig, svarer Agnes.

Agnes oppdager at det henger et bilde inne på utedoen. 

– Jeg trodde det var vanlig med bilde av kongen på do, men det der er da ikke kongen vår! utbryter Gregersen. 

Agnes synes det minner om noen, men hun vet ikke helt hvem. 

Tsar_Nikolai_II_2_kriminell_paske.jpg (Foto/Photo)

Agnes vet ikke dette ennå, men bildet på utedoen er av den russiske tsaren, Nikolai II.

Før vi blir med Agnes videre, skal vi fortelle litt om den russiske revolusjonen. I 1917 hadde folket i Russland lenge vært misfornøyd med tsar Nikolai II. En tsar var omtrent det samme som en konge. Tsaren og hans familie levde et liv i luksus, mens folket i Russland var svært fattige. En som het Vladimir Lenin fikk med seg folket og laget revolusjon i landet. Lenin var kommunist og mente at forskjellen mellom de fattige og de rike burde viskes ut, at alle skulle eie like mye. Lenin overtok makten i Russland, mens tsaren og hans familie ble drept.

Photo/Background /

Agnes bestemmer seg for å gå inn i bygården for å høre om noen der kan ha sett eller hørt noe.

Hun banker på døra til en av leilighetene.

En eldre dame åpner og tar henne med inn i stua. 

Agnes forteller om mannen som ble funnet ved utedoen.

 - Men det må jo være leietakeren min, Aleksej Petrovitsj! utbryter damen forskrekket. 


Damen forteller at Aleksej måtte flykte til Norge etter at kommunistene overtok makten. Han var gullsmed og jobbet for tsaren. Til Norge hadde han med seg noen nydelige ting han hadde laget. 

- De ligger inne i skapet her borte, sier hun.

 - La du merke til noe spesielt med Aleksej i går kveld? spør Agnes. 

- Vel, han hadde en norsk venn på besøk. De begynte etter hvert å skrike til hverandre, som om de var sinte over noe. Dessverre snakket de russisk, så jeg forsto ikke hva de sa. Det eneste jeg fikk med meg var at de gjentok ordet "fåbergsje" eller noe sånt. På morgenkvisten var det noen som gikk ut i bakgården, og rett etter det hørte jeg at noen romsterte inne på stuen her. Men jeg var så trøtt at jeg ikke orket å stå opp for å se hvem det var. Jeg tror jeg hørte en sint kvinnestemme ute på gaten også, men det kan ha vært en drøm, sier damen.

Photo/Background /

For å finne ut mer om Aleksej, bestemmer Agnes seg for å dra til den sovjetrussiske handelsdelegasjonen. Dette var et kontor russerne hadde før de fikk ambassade i Kristiania.

Her møter Agnes lederen som heter Olga Ivanova. Agnes forteller henne at en russer som heter Aleksej Petrovitsj er funnet drept. 

– Aleksej Petrovitsj! fnyser Olga. 

- Han var en mann som bare tenkte på sin egen rikdom og ikke ofret en tanke på alle de fattige arbeiderne i Russland. Familien hans støttet tsaren og kjempet mot Lenin og det russiske folket! Dessuten hadde Aleksej kontakter med andre her i Norge som ville ødelegge for oss kommunister. 


 (Foto/Photo)


Telefonen ringer. Olga svarer og vender ryggen til Agnes mens hun snakker. Agnes lar øynene gli lynraskt over papirene som ligger på skrivebordet. Hun oppdager et hemmeligstemplet ark med tre navn skrevet på russisk. Hun rekker så vidt å notere dem før Olga ber henne forlate kontoret. 

Agnes takker for samtalen og går ut på gaten. Hun trekker fram blokken sin og leser gjennom navnene hun noterte på Olgas kontor. 

Nedenfor er det Agnes klarte å notere inne på kontoret til Olga. Skriv det gjerne ned du også. Klarer du å oversette til norsk hvilke navn Agnes skrev ned? Bruk det russiske alfabetet som ligger under her. 
Et lite hint: Russisk "E" blir til norsk "E" og ikke "JE" når den kommer etter en konsonant. 

 • 1/3
 • (Foto/Photo)
  2/3
 • (Foto/Photo)
  3/3
Photo/Background /

Agnes bestemmer seg for å ta en tur innom politistasjonen ...

... for å høre om de har funnet ut noe mer om de døde mennene. 


Politikonstabel Gregersen forteller at det er funnet spor av noe grønt i såret i bakhodet til Aleksej, men at de ikke vet hva det kommer fra. De har også funnet ut at mannen som ble funnet drept ute på gata, er gullsmed Frank Bull. Han bodde på Enerhaugen med kona Inger og fem barn.


Frank Bull hadde en nabo som heter Otto Andersen. Otto er en gammel kjenning av politiet og har vært arrestert for slåsskamper under en streik nede på havna. 
-Både Otto og Frank sine navn sto jo på det hemmeligstemplede arket! utbryter Agnes. Hun bestemmer seg for å oppsøke Otto Andersen.

Photo/Background /

Agnes går inn i den lille bakgården i Stupinngata der Otto Andersen bor.

Agnes presenterer seg, men det er tydelig at Otto ikke liker å få besøk av politiet. 

Agnes legger merke til at Otto har et merke med hammer og sigd på skjorten sin.


- Er De kommunist? spør Agnes.

- Ja, tenk det er jeg, og det er jeg stolt av også! Er det derfor De er her?

- Nei, jeg er her fordi to menn ble funnet drept i en bygård i Kristiania i dag tidlig, Frank Bull og Aleksej Petrovitsj. Jeg kommer til Dem fordi jeg så at navnet Deres sto skrevet på et papir ved den sovjetrussiske handelsdelegasjonen sammen med navnene på de to drepte. Har De noen forklaring på det?

- Hm, nei det forstår jeg ikke.
- Kjenner De en Olga Ivanova?
- Ja, ålreit. Jeg har møtt Olga et par ganger. Vi kommunister i Norge støtter revolusjonen i Russland. Det var Olga som tok kontakt med meg, hu trengte hjelp. 
- Og hvordan skulle De hjelpe henne? 
- Vel, det er hemmelig ...
- Jeg tror det er best De svarer, avbryter Agnes ham strengt.
- Ålreit. Denne Aleksej var en russer som Olga har bedt meg holde øye med, for han hadde venner i Norge som ikke liker at det har vært en revolusjon i Russland.  

- Som din nabo, Frank Bull?
- Ja, han har jo også bodd i Russland og gikk i lære hos Aleksej. Jeg har fulgt litt etter denne Aleksej et par ganger. Og for en ukes tid siden oppdaga jeg at han møtte Frank, naboen min, på et gatehjørne. 
- Hva snakket de om? spør Agnes.
- Aner ikke, for de snakka jo russisk. 

Otto tok opp øksa igjen og fortsatte: - Du burde forresten ta deg en prat med Inger, kona til Frank. Hu og mannen krangla noe voldsomt i går kveld. Hu klagde og bar seg, og det var ikke første gangen akkurat.

Photo/Background /

Agnes drar videre til Inger Bull.

Når hun kommer fram, hører hun en dame som nynner muntert inne fra kjøkkenet.


Tre barn står på trappen og roper inn til moren at de har fått besøk. Inger kommer ut, og når hun får øye på Agnes river hun opp et lommetørkle og begynner å gråte voldsomt.

- Så det er De som er kona til Frank Bull? spør Agnes vennlig.
- Ja, snufser Inger. Da presten kom og fortalte meg hva som hadde skjedd, falt jeg helt sammen. Min elskede, kjære mann. Tenk å dø på den måten! Slått i bakhodet midt på gata.
- Slått i bakhodet, hvor har De det fra?
- Vel, eh…presten sa at han lå på bakken, så da tenkte jeg vel at noen hadde slått ham i bakhodet, da.

- Hvor var De i dag tidlig? spør Agnes.
- Jeg vasket i trappeoppganger. Tenk at jeg, fru Bull, må jobbe som vaskekjerring!
- Hvor vasker De?
- I bygårdene i Wessels gate og der omkring.
- Det er jo der russeren bodde og Deres mann ble funnet død, sier Agnes.
- Ikke snakk om Aleksej! hulker Inger voldsomt.

- Så De vet at det bodde en russer der? spør Agnes.
- Den fordømte Aleksej, sier Inger. Frank har vært besatt av ham helt siden han kom tilbake fra Russland. Skulle tro de var kjærester! Han våknet om natta og skrek ut navnet hans, han brydde seg ikke om meg lenger. Også etter alt han hadde lovet meg!
- Hva hadde han lovet Dem?
- Rikdom og en ny, stor leilighet. Også må vi i stedet flytte hit og bo blant fattige arbeidere. Da Frank dro til Russland for å jobbe for denne Aleksej, skrev han flere brev til meg og fortalte at han skulle lage noe i gull som skulle gjøre oss rike. Og så kom han hjem uten en krone og orket nesten ikke å jobbe som gullsmed lenger. 

En ung gutt kommer inn fra gata: - Se her mor, jeg har fått tak i en ny vaskebøtte til deg! Han viser stolt fram en skinnende, ny sinkbøtte. 

Agnes noterer ivrig ned noe i boka si før hun forlater Inger Bull og barna hennes. 

Photo/Background /

Agnes bestemmer seg for å besøke verkstedet der Frank Bull arbeidet.

Der møter hun en kollega av Frank, som også er gullsmed. 

Han er tydelig lei seg for det som har skjedd og forteller at Frank var en dyktig gullsmed som kunne blitt både rik og berømt, men at han hadde mistet arbeidslysten. 


- Hvorfor tror De han hadde det? spør Agnes.- For noen år siden var han i Russland i lære hos eksperter i gullsmedkunst. I Russland er de spesielt opptatt av påsken, og Frank hadde en plan om å lage det vakreste påskeegget som noen gang hadde vært laget til tsaren. Tsaren betalte nemlig store summer for slike egg. Og Frank hadde lovet sin kone Inger at de skulle bli rike. 

- Vet du om Frank laget et grønt gullegg? spør Agnes.

- Ja, Frank tegnet et slikt egg, men fikk aldri mulighet til å lage det. Det var det en russisk gullsmed som heter Aleksej Petrovitsj som gjorde. Frank gikk i lære hos Aleksej og så opp til ham på alle måter.

- Så Aleksej stjal altså ideen til Frank? spør Agnes. 

- Ja, og det var Aleksej som fikk ære og berømmelse og en stor slump med penger av tsaren. Og som om ikke det var nok, da tsaren ble drept klarte Aleksej å snike til seg egget fra tsarens palass før han flyktet fra Russland.

- Vet De om Frank hadde mye kontakt med Aleksej her i Kristiania?

- Jeg tror de møttes et par ganger. Frank hatet Aleksej, og det var nok det som gjorde ham nærmest gal den siste tiden. 

- Hvordan var han i går?

- Han satt mest og pirket på dette lille smykket her. Gullsmeden tar fram en øredobb i grønn emalje. -Det var denne nydelige grønnfargen han hadde klart å skape der borte i Russland. Det var også hovedfargen i gullegget han tegnet. 

- Grønn emalje …nettopp, tenker Agnes.

 • (Foto/Photo)
  1/1

Oppsummering

Nå er Agnes sikker på at hun vet hvem de to morderne er, hvilke drapsvåpen som ble brukt og hva som var motivene for hvert drap. Har du funnet det ut også? Nedenfor gir vi deg en liten oppsummering av de sentrale personene i dette kriminalmysteriet. Deretter kan du sende inn svaret ditt til oss. 

 (Foto/Photo)

Frank Bull

Gullsmed som mistet arbeidslysten etter at han kom tilbake fra Russland. Bodde på Enerhaugen med kona Ingrid og fem barn inntil han blir funnet død på gata i Wessels gate 15. 

 (Foto/Photo)

Aleksej Petrovitsj

Russisk gullsmed som jobbet for tsaren. Han flyktet til Norge etter revolusjonen i Russland. Leide leilighet i Wessels gate 15. Blir funnet død ved utedoen i bakgården der han bodde.

 (Foto/Photo)

Otto Andersen

Bryggearbeider og kommunist. Nabo til Frank Bull. Er kjent fra politiet for å være med i slåsskamper under streiker. Hjelper Olga Ivanova med å spionere.


 (Foto/Photo)

Inger Bull

Gift med Frank Bull. Sammen har de fem barn. Flyttet til arbeiderstrøket på Enerhaugen for tre år siden, og har siden det jobbet som vaskekone i finere strøk på den andre siden av byen.

 (Foto/Photo)

Olga Ivanova

Leder ved den sovjetrussiske handelsdelegasjonen i Kristiania. Liker ikke russere i Norge som jobber mot revolusjonen og kommunistene i Russland.


Send svaret til oss innen mandag 5. april kl. 23. Da er du med i trekningen av kriminelt flotte premier.

Vi avslører løsningen på kriminalmysteriet tirsdag 6. april. Følg med på hjemmesiden vår!