Hopp til hovedinnhold

Loft fra Søndre Berdal

Nesland, Vinje i Telemark, 1750 årene
Bygningsnummer 183

Det store og fint utførte loftet var bygd for storbonden Halvor Jonsson Berdal.

 • Xylografi av loftet fra Søndre Berdal i «Bygninger fra Norges middelalder hvilke Hans Maj. Kong Oscar Den Anden har ladet flytte til Bygdø Kongsgaard»
  1/1
  Xylografi av loftet fra Søndre Berdal i «Bygninger fra Norges middelalder hvilke Hans Maj. Kong Oscar Den Anden har ladet flytte til Bygdø Kongsgaard» Norsk Folkemuseum

Berdalsloftet stod på et underlag av stabber som ble holdt sammen av en grime av svære sviller. På stabbene lå brede ”flak”som holdt gnagere unna. Som vanlig på yngre telemarksloft er det sval foran buret nede. Trappen til loftet er i svalen. 

 • Xylografi av interiøret i loftet fra Søndre Berdal i «Bygninger fra Norges middelalder hvilke Hans Maj. Kong Oscar Den Anden har ladet flytte til Bygdø Kongsgaard»
  Xylografi av interiøret i loftet fra Søndre Berdal i «Bygninger fra Norges middelalder hvilke Hans Maj. Kong Oscar Den Anden har ladet flytte til Bygdø Kongsgaard» Norsk Folkemuseum

I Kong Oscar IIs Samlinger fungerte Berdalsloftet som et utstillingslokale, innredet med ulike gjenstander relatert til innbo.

 • 1/3
 • 2/3
  183 Loft fra Søndre Berdal
 • 3/3