Bill Haley i Folkets Hus

«Rocke-kongen» på besøk i Oslo

  • Bill Haley (Foto/Photo)
    1/1
    Bill Haley i Folkets Hus i Oslo, 1969. «De fleste som var i Folkets Hus i går hadde nok på følelsen at de satt og bladde i et gammelt fotoalbum. Rockeshowet er like foreldet som en kjole som rekker midt på leggen — men det var disse minnene de fleste ville friske opp.» - Dagbladet 2.6.1969. Odd H. Anthonsen / Dagbladsamlingen - Norsk Folkemuseum
  • Bill Haley (Foto/Photo)
    Aftenposten 28. juni 1969.

1. juni 1969 spilte Bill Haley & His Comets i Folkets Hus i Oslo. Bill Haley (1925-1981) regnes (med rette eller urette) som rock'ens grunnlegger. Han var blant de første hvite artistene som var inspirert av blues og R&B. Betegnelsen «Rockekongen» eller «The King of Rock and Roll» er det vel en ti år yngre mann fra Tupelo i Mississippi som har større rett til.

Bill Haley startet sin karriere i genren «Western Swing». Hans første singleplate med His Comets var «Stop Beatin' Round The Mulberry Bush», utgitt i 1952. Hans mest kjente utgivelse er «Rock Around the Clock» fra 1954. Han var med andre gammelt nytt da han spilte i Oslo i 1969.

«Rock Around the Clock ble brukt som tittelmelodi i filmen «Blackboard Jungle» (Vend dem ikke ryggen) fra 1955. Denne filmen er særlig husket for (mediaskapte?) opptøyer og sammenstøt mellom ungdom og politi etter forestillingen på Sentrum kino 20. september 1956.