3 bøker fra 2015

  • Wilse mitt Norge
    1/1

Wilse: Mitt Norge

Redaktør: Trond Erik Bjorli

Denne boken representerer høydepunktet i den felles innsatsen for å belyse fotograf Anders Beer Wilses (1865-1949) betydning i jubileumsåret. Gjennom kapitlene Sjø, Byen, Vinter, Barn, Nord, Portrett, Bergensbanen, Sommer, Kraft og Kunst forteller boken i tekst og ikke minst bilder hvordan Norge fikk et moderne selvbilde. Disse 10 kapitlene presenterer bredden i Wilses arbeide, og er på samme tid en visuell fortelling om tilblivelsen av en ny norsk identitet. Bidragsytere er fra Norsk Folkemuseum Anja Langgåt, Trond Bjorli og Marie Fongaard Seim, fra Norsk Teknisk Museum Thale Sørlie og Arne B. Langleite, fra Nasjonalbiblioteket Kristin Aasbø og Arthur Tennøe, fra Norsk Maritimt Museum Kaja Rosenqvist, fra Oslo Museum Vegard Skuseth og fra Preus museum Hanne Holm-Johnsen og Marthe Marie Strand.


  • Kristiania for 100 år siden
    1/1

Kristiania for 100 år siden

 Morten Bing, Torgeir Kjos og Marie Fongaard Seim

Fotograf Narve Skarpmoens (1868-1930) bilder viser en by i forandring – en sliten by som var klar for riving og en moderne by som vokste fram. Han dokumenterte menneskene i byen: arbeidsfolk på havna og i gatene, avisgutter og torgkoner, konger og dronninger på besøk, polfarere som blir hyllet og filmstjerner som blir dyrket. Han fotograferte på fotballbanen, i skisporet og under hvite seil på fjorden. I boka «Kristiania for 100 år siden. Fotograf Skarpmoens levende portrett av byen og menneskene.» viser ca. 300 fotografier etter Narve Skarpmoen og setter dem i en by- og kulturhistorisk kontekst. 

  • Rett på tråden

Rett på tråden

Birte og Margareth Sandvik

Rett på tråden er en fargerik strikkebok spekket med fagkunnskap av strikke-, mote- og språkhistorisk karakter. Forfatterne er Søstrene Sandvik: Birte Sandvik, konservator og kulturhistoriker ved Norsk Folkemuseum og Margareth Sandvik, professor i norsk ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Søstrene Sandvik har alltid strikket, alltid laget egne oppskrifter og fargekombinasjoner, samt sett potensialet i det stygge for å skape det pene. Boka innledes med et strikkehistorisk kapittel. Så følger 50 fargerike strikkeoppskrifter på alt fra skjørt, kjoler, jakker og ponchoer, til tilbehør som skjerf, punger og luer. Alle oppskriftene er designet av forfatterne og har morsomme og informative tilleggstekster. Her får du ta del i søstrenes faglige kompetanse, til glede og nytte, som det kan ha stått i de gamle strikkebladene.