Boskikk i endring

Hva er viktig å ha i en norsk-pakistansk leilighet? Vaser og sånne ting. Det er vanlig. Seksjon i stua var veldig vanlig – fram til nå. Å ha en masse ting som skinner i den. Men det var sånn fram til ca. ti år tilbake. Det er fortsatt mange som har det slik. Men de fleste har faktisk tatt bort seksjonene.

Irfan Siddique i intervju med Juveriya Bhutta 2011

Familie Majeed i Rælingen

  • Stua hos familien Majeed i Railingen, 2010.
    Stua hos familien Majeed i Railingen, 2010. Juveriya Bhutta / Norsk Folkemuseum

Til høyre sitter Abdul Majeed (født 1942), som kom til Norge i 1974, og til venstre hans sønn Asim (født 1973). Sju personer bor i huset — en enebolig på 270 kvm.: Abdul, hans kone Naseem (født 1953), Asim, hans kone Abida Kalsoom (født 1978) og deres tre barn. Familien bodde tidligere på Grünerløkka og Holmlia, før de flyttet til Rælingen i 1997. Hjemmet er preget av mange krystallamper, som i likhet med gardinene er kjøpt i Pakistan. Gardinene skiftes hvert år. Abida, som har ansvaret for dette, synes det er deilig med forandring. 

Familien Saeed på Vestli

  • Stua til familien Saeed på Vestli i Oslo, 2011. Her bor mor, far, to sønner og en svigerdatter, som venter barn, i en andelsleilighet på 130 kvm. «Egyptisk stil» preger hjemmet, der det ikke er funnet plass til den tradisjonelle veggseksjonen.
    1/1
    Stua til familien Saeed på Vestli i Oslo, 2011. Her bor mor, far, to sønner og en svigerdatter, som venter barn, i en andelsleilighet på 130 kvm. «Egyptisk stil» preger hjemmet, der det ikke er funnet plass til den tradisjonelle veggseksjonen. Juveriya Bhutta / Norsk Folkemuseum

Hele huset — hele leiligheten — kjøpte vi og skiftet ut alt fra A til Å. Alle spikere. Alt er på en måte helt fra scratch. Søstra mi, mamma, pappa og jeg gjorde dette sammen. Mamma kan alt dette av natur, rett og slett. Hun har vært med på å finne alle detaljer (. . .) Det meste er handler på Bolia, Living, A-Møbler, IKEA og Maxbo. Living er ganske greit. De har fin design. Man får ganske rimelig kvalitet og god design.

Adeel Saeed i intervju med Juveriya Bhutta, 2011.

I endring

Vi kan kanskje si at mens den smaken og estetikken mister noe av sitt særpreg blant norsk-pakistanere, i takt med økende sosial mobilitet og bedret økonomi, så har dette muliggjort en tilpasning til mer tradisjonelle husholdsstrukturer. Kanskje kommer denne tendensen til å videreføres også i neste generasjon, men det er også trolig at vi vil se en økende oppslutning om kjernefamilien som rammen for husholdet – ikke bare som en nødvendighet men som et ideal.