Den illegale kjolen

Kjolen Sophie Coward (1904-1994) har tegnet her, ble brukt av henne under krigen til å frakte illegale aviser. Kjolen ble lagt opp noe, så det var en fald der avisene kunne lirkes inn. Slike aviser ble duplisert på en spritduplikator. Papiret var tynt, noe som gjorde det lett å gjemme dem i kjolefalden.

 • Coward akvarell (Foto/Photo)
  1/1
  Akvarell 120 og 121 fra skissebok: Sophie Coward og datteren Unni i antrekk som Sophie har planlagt, laget og dokumentert i skisseboken. (Gitt til Norsk Folkemuseum av Unni Coward). Sophie Coward / Norsk Folkemuseum

Sophie, født Poulsson, var gift med jernvarehandler James Coward på Rjukan. Hun var en kreativ kvinne, som senere rundt 1940 begynte på Kunst- og håndverkskolen i Oslo. Hennes bror, tungtvannssabotøren Jens Anton Poulsson, fortalte at hun var veldig opptatt av klær. Datteren hennes, Unni, har gitt oss flere skissebøker der Sophie har tegnet og laget akvareller av alle klærne hun laget til seg selv og datteren Unni fra ca 1925 til 1945. Hun skilte seg i 1943, flyttet til Oslo og tok tilbake pikenavnet Poulsson.

 • Coward kjole (NF.1978-0606) (Foto/Photo)
  Sophie, som hadde tatt tilbake pikenavnet Poulsson som skilt, ga i 1978 en del klesplagg til Norsk Folkemuseum, blant annet denne kjolen. Opplysninger fra arkivet: Sydd og brukt av giver, skjørtet lagt opp under krigen (1940-45). Skjørtefalden ble brukt til frakting av illegale aviser. Norsk Folkemuseum

Det morsomme med denne kjolen, er at vi har fortellingen til Sophie om hva kjolen ble brukt til under krigen, og at vi har akvarellen av kjolen, og to fotografier av Sophie i kjolen. 

Dette er bare en liten flik av en spennende samling gjenstander, fotografier og dokumentasjon vi har fått inn på Norsk Folkemuseum igjennom flere tiår, og som viser hvor interessant det er når vi kan koble sammen personer med gjenstander, klær, historier, kunst og foto.

Det er dette innsamlingsarbeidet og denne samlingsforvaltningen vi fagfolk på museet har som ansvarsområde, og som foregår bak kulissene, i den grad tid og ressurser tillater det.

 • Coward (Foto/Photo)
  1/2
  Mor og datter fotografert i bakgården deres på Rjukan i 1936. Ukjent fotograf / Norsk Folkemuseum
 • Coward (Foto/Photo)
  2/2
  Sophie Coward i Slottsparken høsten 1936. I falden på dette skjørtet smuglet hun illegale aviser under krigen. Ukjent fotograf / Norsk Folkemuseum

Sophie hadde en søster som også er velkjent for oss på Norsk Folkemuseum – tekstilkunstneren Else Poulsson. Hun designet flere tekstiler til Oslo rådhus, og blant annet tekstil til Sikkerhetsråds salen i FN. I tillegg var hun i en årrekke tilknyttet Den Norske Husflidsforening som designer, og mønstersamlingen deres er også en del av Norsk Folkemuseum. Hun har også gitt en del av sine egne klær til museet, samtidig som vi finner igjen votter Else har designet i akvarellene til Sophie, og vi har en og annen av de vottene som vi har fått fra Unni.