Hopp til hovedinnhold

Det gamle apotek

Den 26. mai 1967 åpnet utstillngen «Det gamle apotck» som viste et representavt utvalg av gjenstander som inntil da var samlet inn ved Norsk Farmasihistorisk Museum

  • 1/1
    Direktør Reidar Kjellberg og konservator Carsten Hopstock foran officinet i utstillingen. Dagbladet / Norsk Folkemuseum

«Farmasihistorisk historie på Folkemuseet»

Dagbladet 26. mai 1967

«'Det gamle apotek' åpner idag.

Med medisinkister av ibenholt og oppskrift på mumiestøv

En ny avdeling ved Folkemuseet innvies i dag — Norsk Farmasihistorisk Museum. Foreløpig holder det til i salen for skiftende utstillinger, men blir å se i hele sommer. Deretter er det meningen at samlingen skal skaffes et blivende sted i 'Gamlebyen'.

— Når den kommer til å bli reist, vet man jo ikke, men 'Det gamle apotek' kommer antakelig til å ligge i Elvegata fra Vaterland —  sier direktør Reidar Kjellberg, som fullstendig har forandret utseende siden sist. Sist var de kritiske dager da Folkemuseets ruin og ødeleggelse var nær forestående. 

Nå er alt lys og glede. Myndigheter og organisasjoner har reddet situasjonen, men også enkeltmennesker har trådt støttende til. Da direktøren åpnet posten i går, fant han en sjekk på 20 000 kroner!

Farmasihistorisk Museum er en stat i staten, med et eget styre med representanter fra fagets forskjellige grupper. De har samlet i årevis, og målet har vært å skaffe et museum som kan være til glede for publikum foruten å bidra til studiet av farmasiens historie i Norge.

Som rimelig kan være, er det konservator Carsten Hopstock som har montert denne utstillingen. Han kan nemlig mer om 'Det gamle apotek' enn det man kan studere seg til i bøker. I generasjoner har det vært apotekene i Hopstock-familien, og hans far var en av dem.

  • 1/1
    Fra utstillingen «Det gamle apotek». Dagbladet / Norsk Folkemuseum

Det er også med synlig stolthet at konservatoren slår dørene opp og lar den gammeldagse hemmelighetsfulle, krydrete apoteklukten rive oss litt i nesen — —

Det lukter ikke sånn i moderne apotek, men så blandes og trilles og destilleres der vel ikke så meget som før, og det duftende urteloftet finnes ikke lenger. De fleste medisiner kommer fra store fabrikker, og emballasjen er tett. 

Carsten Hopstock forteller at hele officinet kommer fra et og samme sted, fra apoteket 'Hjorten'. Ellers stammer gjenstandene i og utenfor monterer fra det halve kongerike. Og her er mye rart. De første apotek-bevillingene fra 1699-tallet, gulnede resepter, forskjellige former for medisin, urter og røtter, laboratoriumutstyr.

Vi faller i staver over mangt. Husapotek fra 1700 f.eks. som ser ut som en liten regence dukkekommode, i ibenholt og mahogni.

Keramikk — tutekanner som vi helst vil tro er fra Herrebø. Men ingen vil bekrefte det.

De nydeligste medisinflasker, som ser ut som diminutiver Nøstetangen-karafler. Lillehammer-apotekeren Ole Mathisens solide medisinkiste — den han reiste til Grundset-markenen i Elverum med i 1800-årene. Og det innviklede apparatet — brukt til å utvinne valerina med.

  • Husapotek frav1700-tallet. Norsk Folkemuseum

Det aller-pussigste er kanskje apoteker Stengers brev til kong Kristian IV, med oppskrift på mumie-pulver! Mumiestøv bruktes til en rekke medisiner i de tider, men var naturligvis ikke så lett å få,tak i. Stenger var kommet fram til et utmerket surrogat, syntes han, men ingen på Folkemuseet kunne tyde den helt tilfredsstillende.

Man har alltid trodd at apotekeren i distriktet var en ganske velholden mann, men det var han slett ikke bestandig. De som slo seg ned i mindre kystbyer hadde det nærmest kummerlig. For P greie seg måtte de også få bevilling til å drive gjestgiveri. Men bare for 'Honette Reisende', ble det presisert, ikke matroser og denslags!

I Risør måtte apoteketen også være ferjemann — »

  • 1/1