- 1/1
Norsk Folkemuseum
Det var Amerikafarerne utstillingen fortalte om i plansjer og grafiske framstillinger med fotomontasjer og fullt pakkede emigrantkister med geværer og gangtøy og sølvtøy, og kvernstein og flatbrødtakke som nødvendig tilbehør i marsjen ut i ødemarken. Utstillingen ga et bilde både av utvandringen fra dens første spede begynnelse og fram til samtiden, og av norsk innsats på ulike felt i USA.
I følge Nationen (26.5.1951) hadde utstillingen en bredde og var en interessant og levende skildring av norsk innsats i det fremmede, dessuten var den enkelt og oversiktlig montert. Utstillingen var montert av konservator Halvor Landsverk.
Bilder i utstillingen
- 1/7
- 2/7
- 3/7
- 4/7
- 5/7
- 6/7
- 7/7
Fra ting til tema
«Dette i utgangspunktet beskjedne prosjektet markerer det endelige gjennombruddet for en ny utstillingstype på museet, nemlig den narrative. I så måte var det kanskje vel så viktig som jubileumsutstillingen året før. For første gang var det ikke en bestemt gjenstandskategori, historisk epoke eller geografisk region som skulle (re)presenteres, men en kulturhistorisk fortelling. De meningsbærende elementene var denne gangen tekster, kart og fotografier vel så mye eller mer enn gjenstandene selv. Forholdet er på en måte snudd på hodet – gjenstandene har gått fra mål til middel, fra tekst til kontekst, fra representasjon til illustrasjon. Jeg vet ikke hvor utbredt en slik presentasjonsform var ved andre museer på den tiden, men på Norsk Folkemuseum innebar den definitivt et tradisjonsbrudd.»
– Torgeir Kjos 2014