Det var en gang – 1905

I 1955 var det nok et jubileum som ble markert på museet. «Det var en gang – 1905» var en utstilling som « på en meget fiks måte» bl.a. viste datidens klesplagg, motorkjøretøy, bøker og interiører.

«1905-utstillingen åpner på Folkemuseet like over 17. mai»

Nationen 27. april 1955

«Like over 17. mai åpner vi utstillingen som skal vise hvordan folk levde i 1905, opplyser direktør Reidar Kjellberg på Norsk Folkemuseum til Nationen. Utstillingen holdes i hovedbygningens hall og i den såkalte særutstillingshall. Vi kommer til å stille ut drakter, kjøretøy, interiør etc. Det blir glimt fra hvertdag, fest og sport. En god del av de utstilte gjenstander har vi selv, de andre får vi lånt. Selv om det bare er 50 år siden, er det nærmest utrolig hvor fjernt dette året kan virke når vi får se det i lys av datidens gjenstander. Når det gjelder det ytre virker året for unionsoppløsningen akkurat så ulikt dagens i dag som en bil fra 1905 og en av dagens biler.»

• Det var en gang 1905 (Foto/Photo)
    Norsk Folkemuseum
  • Det var en gang (Foto/Photo)
    Norsk Folkemuseum

«Draktene er ikke hengt på vanllge utstilingsdukker: «mennesket» som bærer dem, antydes bare, men viser likevel levende – og lett karikert — hvordan folks fritid artet seg i 1905. Litt vettskremt sitter ekteparet i årets  hyper-modems bil, den begynnende motorsport var usikker, og datteren foretrekker å spasere med onkel og kjøre dokka i kurvvogn ved slden av. En fornem frøken til hest. tidens skiutstyr, den adstadige spasertur, selskapsllv. tennis on dristige krokket-sport..»
– Arbeiderbladet 25. mai 1955.

• Det var en gang – 1905 (Foto/Photo)
    «...småpikenes stranddrakter: hvite kjoler og stråhatt med bånd i nakken.» Norsk Folkemuseum
  • Det var en gang – 1905 (Foto/Photo)
    «Et hjørne tor seg har sydamen fåttmed sln tråmaskin, sine motejournale, kunder og ferdige modeller.» Norsk Folkemuseum
    Norsk Folkemuseum
  • Det var en gang 1905 (Foto/Photo)
    Norsk Folkemuseum

«Så er det den kondisjonerte families lelljghet, spisestue, salong og bameværelse. I et rom henger paratinlampen, i et annet den elektriske. et overdådig praktverk av en takbelysning.»

Avisoppslag

• VG 1955 (Foto/Photo)