Hopp til hovedinnhold

En eske fra 1600-tallet

Blant de mange gjenstandene som skal stilles ut i utstillingen TIDSROM 1600-1914 finnes en rikt dekorert eske fra ca. 1660 satt sammen av brede bånd av hvalbarder.

  • 1/1

Film: Stian Nybru/Norsk Folkemuseum.

  • En eksklusiv kløpinne av hvalbarde og ben fra ca. 1700. Haakon Harriss / Norsk Folkemuseum

Esken har innrissede motiver som framstiller skip, dyr, fugler, planter og mennesker. Bildene henspiller på jakt, skipsfart, handel og eksotiske reisemål. Under en palme sitter en person og røyker tobakk, som var et relativt nytt nytelsesmiddel i Europa. I Norge ble tobakken introdusert på begynnelsen av 1600-tallet. Gudinnen for lykke, Fortuna, er framstilt naken med et karakteristisk draperi slyngende om kroppen. Hun hadde en viktig symbolsk betydning innen sjøfart og mange skip er blitt oppkalt etter henne. På esken er store seilskip risset inn med forsøk på å gjengi stor detaljrikdom.

Esken har opprinnelig hatt et lokk og trolig vært brukt til oppbevaring av kostbare eiendeler, muligens til lagring av parykker eller luer og hatter. Parykker og hodeplagg var en viktig markør av sosial stand og klasse, og det lå mye omtanke i hvordan de ble oppbevart. Hvalbarde var et eksklusivt materiale og mindre brukt enn for eksempel tre. Hvem som opprinnelig har brukt museets eske vet vi dessverre ikke.

  • Spiler av hvalbarde stiver opp livet på Magdalena Elselena Wensells barnekjole fra ca. 1785. Til utstillingen sys en kopi av kjolen Haakon Harriss / Norsk Folkemuseum

Lignende esker fra 1600-tallet er kjent fra den nordvestlige delen av Nederland hvor hvalfangst, deriblant i områdene rundt Spitsbergen, var en viktig inntektskilde. Slike esker kan ha blitt laget av mannskap på hvalfangstskuter som en fritidsaktivitet i ledige stunder. Den innrissede bokstaven A kan være signaturen til den som laget esken.

Hvalfangst er et omstridt tema, men var i lang tid et viktig utgangspunkt for å framstille en rekke nyttige varer og bruksting som i dag hovedsakelig lages av andre typer materialer. Hvalen ble nyttiggjort på mange måter. Særlig hvalolje var en viktig salgsvare og ble brukt til blant annet såpe og lampeolje. Etter hvert økte etterspørselen også etter hvalbarder. De fleksible bardene hadde mange bruksområder og ble blant annet brukt til å lage moteriktige parasoller, korsettspiler og vifter.