En pakistaner i Wessels gate 15 – og i Vestby

Syed Amjad Ali var 28 år da han kom til Norge i 1968 etter en måneds reise med buss og tog. Han etterlot kone og to sønner på 2½ år og 6 måneder i Pakistan, og så ikke familien sin igjen før de kom etter til Norge i 1973.

Fra familien kom til landet, bodde de i Vahls gate på Tøyen, senere i Prinsdal, før de i 1989 flyttet til tomannsbolig i Vestby. Her bor sønnen og svigerdatteren i den andre delen av huset. I de første årene jobbet Ali flere ulike steder, blant annet på Kaffistova i Rosenkrantz' gate, men han har nå jobbet mange år i SAS Catering – først på Fornebu, nå på Gardermoen. Fra 1993 til 1998 var han ukependler og bodde i Wessels gate 15, mens familien hans bodde i Vestby. Han bodde i annen etasje i sideleiligheten i hovedoppgangen. På denne tiden var gården i sterkt forfall, og flere av leiligheten sto tomme. Under ham var det en butikk som ble drevet av vietnamesere, mens kiosken på hjørnet hadde pakistansk innehaver. Ali brukte primært kjøkkenet og stua – det første rommet til høyre i gangen. De andre rommene ble bare brukt hvis barna eller venner av Ali skulle overnatte. Men dette var ikke sjelden. Leiligheten synes å ha vært et samlingssted hvor mange møttes til sosialt samvær – med kortspill utover natta.

  • Syed Amjad AliS hjem i Vestby
    Syed Amjad AliS hjem i Vestby, 2003. Morten Bing / Norsk Folkemuseum

Stua i tomannsboligen til Ali i Vestby er rektangulær med vinduer på den ene langsiden. På hver kortside står det i 2002 en veggseksjon, med hyller og vitrineskap. På hyllene og i skapene er det pyntegjenstander, flere små lamper og noen familiebilder både fra Norge og fra Pakistan. De viser blant annet Ali og kona hjemme i Pakistan, barna med norsk flagg på 17. mai og svigerfaren. På veggen over seksjonen er det sitater fra Koranen i ulike utforminger. Det er ikke gardiner for vinduene, men rikelig med grønne planter. På veggen vis-à-vis vinduet henger et stort veggteppe med bilde av Kaba. Skråstilt i hjørnet mellom vindusveggen og den ene kortveggen står TV-en på et møbel med glassdør med videospiller og mange videokassetter inni. I den delen av stua der TV-en står er også salonginnredningen, som består av et brunbeiset salongbord med plate av keramiske fliser og to sofaer – den ene med skinntrekk, den andre, en treseter, med stripete ulltrekk. I den andre delen av stua er det spisebord og -stoler, samt en toseters sofa som matcher treseteren.

  • Syed Amjad AliS hjem i Vestby
    1/1
    Syed Amjad AliS hjem i Vestby, 2003. Morten Bing / Norsk Folkemuseum