En suppeterrin

«Å holde hus» med store middager var en viktig del av borgerskapets omgangsform med festmenyer som kunne bestå av en lang rekke retter.

  •  (Foto/Photo)

Denne suppeterrinen i stentøy er fra det engelske firmaet Samuel Alcock, og har tilhørt Johan Henrik Andresen og Petra Juell. De giftet seg i 1852, og serviset ble trolig kjøpt i forbindelse med bryllupet. «Å holde hus» med store middager var en viktig del av borgerskapets omgangsform med festmenyer som kunne bestå av en lang rekke retter. 

Slike middager krevde store serviser. Ifølge familietradisjonen er serviset kalt Smedbråtenserviset og ved opptelling i 2016 besto det av i alt 289 deler. Johan Henrik Andresen kjøpte eiendommen Smedbråten på Bygdøy som sommersted for sin familie. Det nye industri- og handelsborgerskapet, som familien Andresen tilhørte, overtok den gamle patrisierelitens livsform med lystgårder, store selskaper og mange tjenere. Selv om Smedbråten og den nye urbane overklassens løkkehus var mer beskjedne enn eldre «herregårder» som Bogstad, Store Ullevål og Linderud, ble de familiens og kretsens samlingssted for rekreasjon og selskapelighet.

Suppeterrinen vil bli vist i utstillingen TidsRom som åpner i 2021.

  • Smedbråten (Foto/Photo)
    1/1
    Huset og hagen på Smedbråten. Huset ble revet i 1934. Ukjent fotograf / Norsk Folkemuseum