Hopp til hovedinnhold

Fjøs fra Indre Billefjord

Fjøset fra Indre Billefjord har en grunnflate på 47 m2. Sammenlignet med andre gjenreisningsfjøs er det lite, men likevel typisk for fiskerbonden.

 • Fjøs fra Indre Billefjord
  1/1
  Flyfoto av eiendommen i Indre Billefjord fra 1963. Det røde fjøset er gjenoppført på Norsk Folkemuseum. Foto: Widerøe / Porsanger museum

Fjøset som er gjenoppført på Norsk Folkemuseum lå i Indre Billefjord, på vestsiden av Porsangerfjorden og ca. 30 km fra kommunesenteret Lakselv. Eiendommen er på ca. 20 mål og strekker seg helt ned til sjøen. Fjøset ble bygd på slutten av 1940-tallet. Bolighuset ble bygd i 1947-48 og var et såkalt svenskehus - et monteringsferdig hus fra Sverige.  

 • 1/1
  Fjøs fra Billefjord på Norsk Folkemuseum

Fjøset fra Indre Billefjord har en grunnflate på 47 m2. Sammenlignet med andre gjenreisningsfjøs er det lite, men likevel typisk for fiskerbonden. Fjøsdelen utgjør halvparten av grunnflaten og har en mellomgang med egen dør. Under fjøsdelen er det møkkakjeller med dør på baksiden. 

Over fjøset og mellomgangen er det et dekke på en halv etasje, mens låvedelen har full takhøyde. Selve fjøskassen er i lafteplank, mens veggene ellers er av bindingsverk. Dette var en vanlig løsning for gjenreisningsfjøsa. Det var viktig at fjøsdelen hvor dyra oppholdt seg var godt isolert. Fjøsdelen har pipe hvor det sto en fjøsgryte.  

Fjøs fra Indre Billefjord

 • Fra: Porsanger
 • Bygget: slutten av 1940-tallet
 • Oppført på museet: 2019
 • Bygningsnummer: 293
Museum24:Portal - 2024.05.06
Grunnstilsett-versjon: 1