Hopp til hovedinnhold

Gamle hårarbeider

«Gamle hårarbeider på Folkemuseet»

  • Hårarbeid i ramme, innkommet til utstillingen i 1937. Norsk Folkemuseum

Nationen 20. mars 1936

«I dag klokken 14 åpnes på Norsk Folkemuseum en liten utstilling av gamle hår arbeider. Den er kommet i stand på initiativ av ung dame, frøken Christianne Daae-Nederaas, og omfatter såvel ting hun selv har samlet, som saker innsendt til museet spesielt for denne anledning nærmest fra hele landet.

På utstillingen finner vi alle slags flettede de hårsmykker, armbånd, halskjeder, ringer, urkjeder o.s.v. Dessuten er er en meget fyldig samling av de merkelig og ofte meget kunstferdige blomsterdekrasjoner av hår, som våre olde- og besteforeldre satte i glass og ramme og hengte på veggen. Til belysning av teknikken er der også utstilt noe av det enkle arbeidsredskap som blev benyttet, samt noen tegninger fra en gammel mønsterbok.

Storeparten av de gamle hårarbeider er laget av svenskepiker fra Dalarne, som i siste halvår av forrige århundre var årvisse gjester i norske bygder og byer, hvor de frembød sitt arbeide. Men det hørte heller ikke til skjeldenhetene at folk her i landet kunne teknikken. Det forekom at svenske piker lært kunsten fra seg på gårdene hvor de arbeidet. I byene var det parykkmakerne som tok sig av dette.»

  • 1/1
    Arbeiderbladet 19. mars.1936.