Hopp til hovedinnhold

Gro Dahle skriver påskekrim for Norsk Folkemuseum

- Dette her med krim som et konsept hvor familier, venner, eller aleine for dens saks skyld, går fra post til post, og de må finne løsningen selv, det synes jeg er genialt!
Det sier den prisbelønnede barnebokforfatteren Gro Dahle, som skriver årets påskekrim for Norsk Folkemuseum.

  • Forfatter Gro Dahle på befaring på Norsk Folkemuseum
    1/1
    Forfatter Gro Dahle Christian André Strand/Norsk Folkemuseum

Mordet, sølvskjeene og Svarteboka

Året er 1773, og folk har kommet til gårds for å hjelpe til med våronna. Da arbeidet er over for dagen, oppdager de at ungjenta Everine er borte. De leter og finner henne død innerst i fjøset. På liket finner de to sølvskjeer.

Det gikk rykter om henne, men var de sanne? Hadde hun virkelig hatt en svart bok under sengen? Lensmann Jensenius Hansen spør spørsmål, finner spor, og det er mistanke i flere retninger. For hvem drepte egentlig Everine Johansdatter?

Fasinerende å gå tilbake i tid

Da Gro Dahle var på befaring på Norsk Folkemuseum, var plottet allerede lagt, men nye ideer og detaljer dukket opp underveis.

-Det er fantastisk fint å se. Alle disse husene, de små smugene, kiosken, apoteket. Det er så fasinerende å gå tilbake i tid på den måten. Det ble levende for meg.

Hva slags forhold har du til Norsk Folkemuseum fra før?

-Jeg kjenner jo Folkemuseet godt synes jeg. Men jeg har ikke sett det på denne måten. Hvor kunne krimmen foregå? Hvor er åstedet? Hvor gjemme en død kropp?

Vanskelig balansegang

Gro Dahle har mottatt over 20 priser for sitt forfatterskap, blant dem Brageprisens hederspris. Hun har utgitt diktsamlinger, prosabøker, sangtekster, teaterstykker og en rekke barnebøker, særlig bildebøker for voksne og barn. Bøkene hennes er oversatt til flere språk. Men krim har hun ikke skrevet så mye av. En krimnovelle i en antologi, sier hun, så dette er spennende.

- Det er en vanskelig balansegang mellom det tydelige og det overtydelige. Det er utfordringen, og få det vanskelig nok, men allikevel legge ut hint nok til at man skal forstå det.

  • Barnebokforfatter Gro Dahle på befaring i et av husene på Norsk Folkemuseum
    1/1
    Forfatteren på befaring på Norsk Folkemuseum. Christian André Strand/Norsk Folkemuseum

I tillegg til påskekrimmen har norsk Folkemuseum et rikholdig påskeprogram med påskeverksteder for barn, eggjakt i hagen og utstilling om påsketradisjoner.

Mer om påskeprogrammet

For avtaler eller mer informasjon kontakt:

Anniken Mihle

Presse- og kommunikasjonsrådgiver, Stiftelsen Norsk Folkemuseum

Tel.: (+47) 98 80 45 86

e-post: anniken.mihle@norskfolkemuseum.no

www.norskfolkemuseum.no