Halloween på Norsk Folkemuseum

Hvor kom egentlig Halloween fra? Og hvorfor er det så mye skrekk og hodeskaller involvert?

Halloween feires og markeres over hele landet den 31. oktober. Som mange andre folkelige tradisjoner, er dette en god miks av gamle skikker, utenlandske ritualer og nymotens påfunn. På Norsk Folkemuseum på Bygdøy markerer vi også denne dagen med fullt program fra 11 til 23. Det blir skummel festdag for både barn og unge.

  • Geir Thomas Risåsen (Foto/Photo)

Konservator Geir Thomas Risåsen ved museet forteller at navnet Halloween stammer fra «All Hallows Eve» eller «All Saints’ Eve», altså det vi på norsk kaller allehelgensdag, som jo er en kirkelig høytid.

–Bruken av hodeskaller, skjeletter og liknende er hentet fra meksikanernes feiring av Dia de los Mortos – de dødes dag. Tradisjonen der bygger på forestillingen om at himmelens porter åpner seg ved midnatt 31. oktober og at barnas sjeler kommer tilbake til jorden der de forenes med sine familier de neste 24 timer og at sjelene deltar i festlighetene. Derfor er dette en familiedag og en festdag for meksikanerne som er opptatt av at også de døde skal få mat og drikke, sier Risåsen.

I Norge feiret vi både Allehelgensdag 1. november og Alle sjelers dag 2. november inntil disse to dagene ble slått sammen som følge av den dansk-norske festdagsreduksjonen i år 1700. Dette er en kirkelig høytid som feires av protestantiske nordmenn og nye landsmenn med ortodoks kristen og katolsk bakgrunn. Halloween er ikke en religiøs tradisjon.

– Moderne Halloween har tatt noen av de ytre elementene fra den meksikanske feiringen, men det har fått et helt annet innhold. I USA var det handelsstanden som gradvis etablerte dagens tradisjon fra mellomkrigstiden og fremover. Halloweenfeiringen kom til Norge først på 2000-tallet, sier han.

Midt blant alle de historiske husene på Bygdøy feirer vi nettopp denne moderne tradisjonen Halloween førstkommende søndag, med gresskar, skrekk og gamle gravkamre. 

Har du lyst til å snakke med Norsk Folkemuseums høytidsekspert om Halloween og folkelige tradisjoner? Ta kontakt for avtale.

Kontaktpersoner:

Konservator
Geir Thomas Risåsen
Geir.Thomas.Risasen@norskfolkemuseum.no,
93280266

Arrangementsansvarlig
Karine Munch
karine.munch@norskfolkemuseum.no
909 28 563