Hopp til hovedinnhold

Hjem og interiør

Komfort og konstrast

Romantisk, klassisk, modernistisk – 1980-tallets interiørtrender var mangfoldige, fra lutede furumøbler til glassbord med stålbein.

Som en kontrast til det mønstrede og fargerike 1970-tallet valgte mange pastellfarger som lys rosa, lys lilla og grått. Sterke kontrastfarger og spreke fargekombinasjoner var også populært.

Nordmenn fikk mer penger på 1980-tallet. Mange pusset opp boligene og kjøpte nye møbler, ofte med lånte penger eller kredittkort. Inspirasjon til hjeminnredningen var gjerne interiørblader og magasiner, amerikanske såpeserier og reklame på nye TV-kanaler.

Komfort i hjemmet var viktig. Den første Stressless-stolen fant veien til norske hjem i 1971. Saccosekken var favorittplassen foran TV-skjermen. Vannsengen ble allemannseie. Skinn- og velursofaer, gjerne i buet modell ble populært.

  • 1/3
    Foto: Ekornes
  • 2/3
    Foto: Jon Halvorsen / Bonytt-arkivet/Norsk Folkemuseum
  • 3/3

Trim og hjemmejobbing

Det var treningsbølge på 1980-tallet. Mange innredet trimrom med ergometersykkel og vekter. 

Andre trimmet i stua etter Workout-videoene til Jane Fonda. Hjemmekontoret var for hele familien. Mange hadde skrivemaskin med rettetast og spillmaskinen Commodore 64. PC-en var foreløpig forbeholdt de få.