Høgtidsdrakter frå Setesdal, Telemark og Hallingdal

Denne utstillingen viste høytidsdrakter fra Setesdal, Telemark og Hallingdal. De eldste var fra 1780-årene de yngste fra tiden rundt 1900.

 • Drakter fra Telemark. (Foto/Photo)
  1/1
  Drakter fra Telemark. Norsk Folkemuseum

«Høytidsdrakter på Folkemuseet»

 • Drakter fra Setesdal (Foto/Photo)
  Drakter fra Setesdal Norsk Folkemuseum

Nationen 4. mai 1963

Fra Setesdal, Telemark og Hallingdal

«En draktutstilling som vil vekke interesse i vide kretser åpner idag på Norsk Folkemuseum. Det er høytidsdrakter fra Setesdal. Telemark og Hallingdal. Utstillingen er arrangert av konservator Aagot Noss som og så stod for den høyst interessante draktustillingen «Fra hallingdrakt til halling bunad» for et par år siden. Det er for øvrig et utvalg av drakter fra denne utstillingen også med iår, men av nytt fra Hallingdal er denne gang med en brudedrakt fra Nesbyen. Brudedrakter er det ellers både fra Setesdal og Telemark – her kan man studere sammenhengen, den innbyrdes drakttradisjon fra disse kanter av landet.

Alle høytidsdraktene på utstillingen, unntatt en drakt utlånt fra Rjukan og Tinn museum, er i Folkemuseets eie. Det er både manns- og kvinnedrakter, i alt 22 på utstillingen. De eldste draktene er fra Setesdal, en brudgomsdrakt fra tiden 1780—1820 og en mannsdrakt fra gården Dauve i Høydalsmo i Vest-Telemark, fra omkring år 1800. Begge disse drakten er renessansepåvirket. Av kvinnedrakter er den eldste fra 1800—1820 fra Aust-Telemark, fra denne delen av fylket er det drakter fra Heddal. Tinn og Hjortdal, fra Vest-Telemark er det drakter fra Fyresdal og Høydalsmo.

 • Drakter fra Setesdal (Foto/Photo)
  Drakter fra Setesdal Norsk Folkemuseum

– Men legg merke til at om vi sier at draktene er fra denne tiden, så kan drakttypen være eldre, framhever konservator Aagot Noss. Det gjelder for alle draktene.

Utstillingen rommer enda mer, her er en glassmonter med plagg fra Telemark, forskjellige typer skjorter, bl.a. de rikt broderte fra Øst-Telemark, her er hatteklede, beltekluter, broderte votter, slike som bruden gav i gave til brudgom og skyldfolk, og også vadmelstrømper med svartrosesøm. Brudestas det også.

– Hvor er ideen til denne interessante utstilling kommet fra?

Egentlig er den et svar på en forespørsel fra Noregs Ungdomslag i forbindelse med det nordiske bygdeungdomsstevnet som skal holdes i Oslo i slutten av juni, sier konservatoren, ungdomslaget spurte om museet kunne ha en utstilling av drakter. Også er det et sammentreff at det i år er 60 årsiden Folkemuseet hadde den første særutstilling, det var norske nasjonaldrakter som ble vist i 1903. Dette er museets tredje draktutstilling, nummer to var utstillingen av halling drakter.»

 • Drakter fra Hallingdal. (Foto/Photo)
  1/1
  Drakter fra Hallingdal. Norsk Folkemuseum

Ansvarlig for utstillingen var konservator Aagot Noss.