Høstferie betyr potetetferie på Folkemuseet

I gamle dager var høstferie tiden for å ta opp poteter. På Norsk Folkemuseum er det fremdeles slik. Og publikum inviteres derfor til å ta opp poteter hele høstferien til ende.

• Potetferie
    Morten Brun

Hva:Potetferie
Hvor:Norsk Folkemuseum
Når:Lørdag 30. september - søndag 8. oktober
Allehverdager i høstferien 11-15 / Helgene i høstferien 11-16

Høstferie = potetferie
Grunnen til at man  har høstferie var opprinnelig for å gi barna skolefri, slik at de kunne hjelpe til på gården med innhøsting av poteter . Derfor het ferien "potetferie". Nå heter den bare høstferie, men noen har fremdeles poteter som må opp av jorda. På Norsk Folkemuseum er åkeren full av nypoteter, og derfor inviteres publikum til å hjelpe til med å ta de opp.

Gøy for tre generasjoner!
Potetopptaktet  er en  like spennene aktivitet for bestemor, som for far eller for minstemann.  Her kan alle tre generasjonene møtes rundt en utendørs aktivitet som engasjerer. For de eldre er "potetferien" noe de husker godt, mens det for de yngste oppleves som spennende å grave i jorda etter mat. For mange voksene er det dessuten en aktivitet det ikke bedriver til vanlig.

Barne lager potetpuff
I 1950-talls kjøkkenet i Trødelagstunet kan også barna prøve seg som koker. De kan de lage den svært enkle retten Potetpuff, som er en stekt porsjon potetmos. Smaker godt og er meget lett å lage.

Kafe Arkadia med spennende høst, og potetretter
Museets berømte lefsebakste er åpen. Man kan også kjøre med hest og vogn.  Og blir man sulten frister Kafe Arkadia gresskarsuppe, gresskar-pai og får-i-kål, hvor alle grønnsaker og poteter er levert fra Gartneriet på Kongsgården.

Kortreist og nydelig!

Jon Ilseng