Hopp til hovedinnhold

Stue fra Hove

Heddal, Telemark, 1738
Bygningsnummer 182

Hovestua var gjestehus og stasstue og derfor større og rikere utstyrt enn stuer flest. Byggherren var den rike Ole Olsen Hove.

 • Xylografi av Hovestuen i «Bygninger fra Norges middelalder hvilke Hans Maj. Kong Oscar Den Anden har ladet flytte til Bygdø Kongsgaard»
  1/1
  Xylografi av Hovestuen i «Bygninger fra Norges middelalder hvilke Hans Maj. Kong Oscar Den Anden har ladet flytte til Bygdø Kongsgaard» Norsk Folkemuseum

Byggeåret 1738 er skåret inn både ved inngangsdøren og inne i stua. Ole var sønn av bygdelensmann Ole Hovdejord, også kjent som ”Tinnemannen”. På hjørneskapene ved høysetene er initialene TSD og OOS innskåret. Forskjellige generasjoner har dekorert stua med fromme utsagn, initialer og årstall. Alt løsøre har fulgt med fra opphavsstedet. I forstua står flere inventarstykker fra Heddal stavkirke, som tilhørte Hovefolket. Den middelalderske lesepulten med rike utskjæringer er blitt ombygd til fattigbøsse. Selv om dette er en stasstue, er den bygget helt etter skikken med treromsplan. Foran inngangen er en halvåpen sval i stavverk, som fortsetter på kortveggen rundt hjørnet. Tømrerarbeidet er av høy kvalitet. Stuerommet har bjelkeloft, en løsning som ble mulig da peisen med pipe kom, og røyken kunne føres via denne og ut av huset. Peis, seng, langbord, skap og benker er plassert i stuerommet etter fast skikk. Den store senga er sammenbygd med et skap, hvor nedre del har vært nedgangen til en kjeller. Denne kjelleren ble ikke rekonstruert ved gjenreisningen av bygningen.

 • Xylografi av interiøret i stua fra Hove
  1/1
  Xylografi av interiøret i stua fra Hove i «Bygninger fra Norges middelalder hvilke Hans Maj. Kong Oscar Den Anden har ladet flytte til Bygdø Kongsgaard» Norsk Folkemuseum
 • 1/4
 • 2/4
 • 3/4
  182 Stue fra Hove
 • 4/4