Hopp til hovedinnhold

HYTTA Fire vegger rundt en drøm

Norge er et hytteland, der nesten annenhver innbygger har tilgang til minst en hytte. De fleste brukes av slekt og familie, men hva skjer når eierne dør? Skal hytta selges, skal den eies i fellesskap, eller skal den arves av et av barna?

  • 1/1
    Denne hytta ved Vannsjø er høyt elsket av flere generasjoner Haakon Harriss / Norsk Folkemuseum

Utstillingen var del av forskningsprosjektet Materialiseringer av slektskap; Livssykluser på norske hytter (Materialising kinship: Cycles of life at the Norwegian – Hytte), finansiert av Norges forskningsråd, og skapt i samarbeid mellom Sosialantropologisk Institutt ved Universitetet i Oslo og Norsk Folkemuseum. Prosjektet ledes av Marianne Lien, som er professor ved Universitetet i Oslo, og professor Simone Abram ved universitetet i Durham.

I prosjektet har man besøkt hytter fra nord til sør og undersøkt hvordan hytta formidler både tvilen og kjærligheten i nære relasjoner. Fra Norsk Folkemuseum har Haakon Harriss deltatt som fotograf i feltarbeidet. Resultatet, formidlet i utstilling og bok, er et nytt perspektiv på hvordan hytta skaper slekt og familie, om alt vi gjør på hytta som minner oss om hvem vi var, og de rare små tingene som gir slektninger og forfedre «evig liv».

Utstillingen er primært en fotoutstilling men inneholder også et hyttehjørne og en rekke gjenstander.