Hopp til hovedinnhold

Jakten på det norske

En utstilling om nasjonal identitet

  • 1/1
    «Brudeferden i Hardanger» i utstillingen Jakten på det norske. Anne-Lise Reinsfelt / Norsk Folkemuseum

Utstillingen skulle vise hvordan bevisstheten om det norske ble skapt i det 19. århundre og forsøke å si noe om når og hvordan nordmenn ble norske, og hvorfor bønder, ski og fjell ble norske nasjonalsymboler.

Utstillingen var et samarbeid mellom KULT-prosjektet «Utviklingen av en norsk identitet på 1800-tallet» ved Historisk institutt ved Universitet i Oslo og Norsk Folkemuseum.

Utstillingen hadde økonomiske støtte fra Norges forskningsråd og Det Historisk-Filosofiske fakultet, Universitet i Oslo

Prosjektkoordinator var Ruth Hemstad

Når ble nordmenn norske?

Dette kan virke som et tåpelig spørsmål. De! kan besvares meget enkelt og greit. Der har eksistert forestillinget om Norge som et geografisk område og nordmenn som de som befolket dette området. i hvertfall fra slutten av 800-tallet. Vi vet også at Harald Hårfagre i stor eller mindre grad samlet småkongedømmene i dette området til en egen norsk stat en gang sent på 800-tallet. Videre vet vi at det eksisterte et godt konsolidert norsk statsapparat fia 1100-tallet av og et par-tre hundre år fremover. Det innledende spørsmålet kan dermed besvares slik: De som bodde i dette geografiske området Norge. og særlig de som var innbyggere i den norske staten – de var nordmenn og de var norske. Ferdig med det.

Men. Dersom man gjør seg ferdig på denne måten, så går man glipp av mange interessante problemer og poenger knyttel til moderne teori om nasjoner og nasjonalisme. Å gå glipp av alle disse problemene og poengene er dumt. Ska! vi forstå vår egen tid, så bør vi forstå nasjonalismen. Den er sterkere enn den har vært på lenge. Vi trenger ikke gå særlig langt avgårde for å se at mange mennesker er villige til å drepe og dø for sin nasjon. l Norge så vi f.eks. hvordan nasjonale verdier og nasjonalistiske ideer på sin måte var heftige nok i EU-striden.

Dersom vi presiserer og omformulerer vårt spørsmål litt, kan vi spørre: Hvor gammal er den norske NASJONEN? Det er fullt mulig å mene at denne nasjonen er like gammel som forestillingen om Norge og nordmenn. Da snakker vi om 1000 år og vel så det. Men da skurrer det også litt. Svært mange av dem som skriver om nasjoner og nasjonalisme nå om dagen, vil mene at nasjoner historisk sett er moderne fenomener.

– fra innledningen i katalogen

Avisomtale

  • 1/2
    Fredrikstad Blad 27. oktober 1997.
  • 2/2
    Dag og Tid 11. desember 1997.