Jul i OBOS-gården

Wessels gate 15 er julepyntet og gir bilder av hvordan folk i Oslo har feiret jul gjennom mer enn 100 år

• Jul i  Dukkehjemmet
    Julepyntet stue i «Et dukkehjem – 1879» Anne-Lise Reinsfelt

Lille julaften 1879

Det er lille julaften i «Et dukkehjem». Nora Helmer har fått satt opp juletre og begynt å pakke gaver, mens hun spiser en makrone eller to.

Forventningen er stor hos de tre barna Ivar, Bob og Emmy, mens Torvald er redd for at Nora har brukt for mye penger på julegaver. På kjøkkenet forbereder tjenestejenta Helene julematen.

Julaften 1905

Lærerparet i etasjen under, Marie (28) og Ole Ødegaard (29), fikk opp juletre i går kveld etter at lille Anna (3) var i seng. Hun var storøyd da hun fikk se det pyntete treet i dag tidlig. Her er feiringen en blanding av nye skikker og tradisjoner fra hjembygda. Marie har fått en halv gris hjemmefra og sammen med tjenestejenta har hun laget all slags godsaker. På julekvelden er det først grøt og deretter kokt svineribbe som stor på menyen.

• Jul i 1905
    Julepyntet stue i «Ein norsk heim i ei ny tid – 1905» Haakon Michael Harris
  • Stua i «Slik vil vi bo – 1935»
    Cocktails er servert i Evelyns stue, 1935 Anne-Lise Reinsfelt / Norsk Folkemuseum

Romjulsfest 1935

Unge radikale Evelyn Berg (32), som synes jula er noe gammeldags sludder, feirer julaften hjemme hos foreldrene.

I sitt eget hjem har hun pyntet til romjulsfest for tre gode venner, Først skal hun servere cocktails, deretter er det champignonsuppe, dyrestek og rødvin.

• Vaskekonens juletre
    Gundas lille juletre. Anne-Lise Reinsfelt / Norsk Folkemuseum

Julaften formiddag 1950

I portoppgangen er det bare Gunda Eriksen (63) som har pyntet til jul, med et lite juletre oppe på anretningsbordet og en juleduk hun selv har brodert.

Alle julekortene hun har fått er kommet opp på buffeten. Småkakene er satt fram på bordet for nå venter Gunda besøk av en av venninne sine.

Julaften formiddag 1965

Hos familien Dahl er også forventningene store. Får kanskje Tone (7) en ny dukke til jul? Jan (15) ønsker seg «Help!» – den nye Beatles-plata, men den får han neppe. Mamma Solveig (38) foretrekker Jim Reeves: «Senor Santa». Pappa Arne (40) er på byen for – i siste liten – å kjøpe julepresang til Solveig, På julaften spiser familien Dahl svinestek med rødkål, og deretter riskrem med mandler. Som alltid er det to mandler, en til Tone og en til bestefar, som er på besøk fra Horten.

• Jul i 1965
    Julepytet stue i «Teak, TV og tenåringer – 1965 Haakon Michael Harris / Norsk Folkemuseum

Lille julaften 1979

Tove Kvalstad (31) og Ola Ulset (32) i leiligheten ved siden av, har allerede skapt sine egne juletradisjoner. Juletreet er enkelt pyntet med blanke og fiolette kuler og hvit juletrebelysning. På treet henger to fine konvolutter med penger i fra Toves mor – en til Tove og en til Ola. I stuevinduene henger røde filthjerter og på kjøkkenbordet står en kurv med appelsiner, hvorav den ene er «adventskalender» med nellikspikere. Det lukter kongerøkelse i hele leiligheten. Hver mandag i advent har venner vært invitert på gløgg og pepperkaker – alle med medbragt rødvin! Første mandag i advent tente de fire hvite lys og siste mandag i advent ett lys. På julaften skal de som vanlig spise foliéstekt ørret med agurksalat, smør og poteter, med øl og akevitt til maten. De føler seg veldig avanserte! Det er sjelden de feirer alene. Som regel dumper det inn en eller annen skipbrudden person som av en eller annen grunn er alene på julaften.

• Jul i 1979
    Julepyntet stue i «Bonytthjemmet – 1979» Haakom Michael Harris

Jula 1982

Hybelboeren Alvhild Ulset (28) har reist hjem til foreldrene på Tingvoll på Nordmøre i jula, og har ikke brydd seg om å julepynte på hybelen.

Julaften 2002

Familien Ullah feirer ikke jul, men barna har vært med på julefeiringen på skolen og de gleder seg til julaften, for da lager mamma alltid mye god mat. – Dessuten er det mye morsomt å se på TV den dagen