Hopp til hovedinnhold

Magisk julemarked med svigermor og saueføtter

Svigermor til jul og lukten av torvfyring og jærsk julemat er ingredienser i årets julemarked på Norsk Folkemuseum på Bygdøy. Og selvsagt byr vi på julepyntede stuer og tun, og over 100 markedsboder de to første helgene i desember.

  • 1/1
    Markedsbodene har et stort utval av lokalprodusert mat og håndverk. FOTO: Haakon Harris/Norsk Folkemuseum

Siden 80-tallet har det vært arrangert julemarked på Norsk Folkemuseum. I tillegg til alt det et julemarked tilbyr av salgsboder og servering, kan man oppleve atmosfæren fra norske juletradisjoner gjennom de siste 500 årene.

I den nyrestaurerte Lendestova fra Jæren, skal det i år fyres med torv og serveres saueføtter, etter jærsk juleskikk. Her kan man kjenne både lukter og smaker fra tidligere tider.

Svigermor til jul

Julemarkedet på Folkemuseet er også et sted for formidling. Museets fageksperter byr på julekåserier, og et av dem har tittelen «Svigermor til jul». Forfatter og førstekonservator Gjertrud Sæter snakker om den nye boken sin Svigermor, og etterpå blir det samtale med psykolog og samlivsterapeut Peder Kjøs.

Andre kåserier handler om tradisjoner for pynting av juletre, jul i det norske Amerika og om julehalm, søvn og drømmekake. https://norskfolkemuseum.no/julekaserier

Markedsboder, mat og musikk

Alle dagene er det innendørs julekonserter med folkemusikk eller kor og ute kan du høre julejazz og se folkedans.

For barna er det nissetun med verksted, åpen smie og spikking av trenisser. Det er også mulig å få seg en ridetur på en ponny.

Det er over 100 markedsboder på julemarkedet i år, og det er et stort spenn i hva som selges. Redesign av pels, ryer og puter vevet av ukrainske flyktninger, iransk håndarbeid, hjemmestrikk, mosedekorasjoner, julebakst og mye, mye mer. 

  • Nissefar og nissebarn
    1/1
    Kanskje kommer nissen? FOTO: Morten Brun/Norsk Folkemuseum

For avtaler eller mer informasjon kontakt:

Anniken Mihle

Presse- og kommunikasjonsrådgiver, Stiftelsen Norsk Folkemuseum

Tel.: (+47) 98 80 45 86

e-post: anniken.mihle@norskfolkemuseum.no

Mer om julemarkedet på Norsk Folkemuseum:

https://norskfolkemuseum.no/julemarked

Flere bilder fra tidligere julemarkeder:

https://www.flickr.com/photos/norskfolkemuseum/albums/72157677023628834