Hopp til hovedinnhold

Klær og mote på 1980-tallet

Nye norske klesmerker, som Bik Bok og Poco Loco kom på markedet på 1980-tallet. Poco Loco-dresser var drømmen for den unge konfirmanten, Poco Loco laget også smokinger for velkledde herrer. Andre merker var In Wear og Taverniti.

Bjørg og Kari, en forretning i Lille Grensen i Oslo, solgte kvinneklær med applikasjoner. Det var en pyntet stil, som samtidig var løs og ledig. Den italienske kleskjeden Benetton etablert seg i Norge, og i en kort periode gikk «alle» i fargerike Benetton-klær.

  • 1/2
    Sidsel Jørgensen
  • 2/2
    Ukjent fotograf / Norsk Folkemuseum

Punk og prinsesse

  • Selskapskjole fra 1980-tallet. Norsk Folkemuseum

«Bondage»-buksen var punkens mote, designet av Vivienne Westwood og Malcolm McLaren i London i 1970-årene, og solgt i forretningen Sex i King’s Road. Denne «street»-versjonen – av merket Boy, er kjøpt på Bonaparte i Oslo i 1986. 

Da Lady Diana Spencer giftet seg med Prinsen av Wales i 1981, ble brudekjolen hennes en sensasjon. En romantisk kreasjon, med vide skjørt og store puffermer, ble en helt ny definisjon på begrepet brudekjole. Mange lot seg inspirere. Denne brudekjolen er fra 1983. Det glamorøse og kvinnelige ble også viktig og moderne. Det var lov å være lekker, som i den røde selskapskjolen fra 1982

Puddelsveis og pusegenser

1980-tallsmoten var mangfoldig. Vi husker brede skuldre og smale liv – en v-formet silhuett. Sterke og klare farger og pastell, sort og hvitt. Det ble tillatt for kvinner å pynte og sminke seg. Både kvinner og menn tok permanent og bleket håret. «Dynastiet» lærte oss om det gode liv, glamour og dresskledde menn. Strikking var på moten – store gensere med flaggermusermer av lodden mohair. Machomannen kunne kle seg i rosa pusegenser, høyvannsbukser dratt godt opp i livet, samlet med et smalt langt belte. Men mye av 80-tallets klær er nesten det samme som i dag, bare passformen og fargene skiller. Det var så nytt, og så klassisk …