Magdalena Elselenas kjole

Rekonstruksjon av barnekjole fra slutten av 1700-tallet.

 • Borgerskap og embedmenn 1600-1914 på Norsk Folkemuseum (Foto/Photo)
  1/8
  Portrettet av tre år gamle Magdalena Elselena Wensell (1782-1786) og kjolen hun har på seg i portrettet. Anne-Lise Reinsfelt/Norsk Folkemuseum (Bilde 1 av 8)
 • Rokokko pikekjole på Norsk Folkemuseum (Foto/Photo)
  2/8
  Kjolen etter mange års har medfart som utstilt gjenstand. Tekstiler tåler lite lys og bør ikke være stilt ut for lenge av gangen. Anne-Lise Reinsfelt/Norsk Folkemuseum (Bilde 2 av 8)
 • Utstilling i bysamlingen på Norsk Folkemuseum 1952 (Foto/Photo)
  3/8
  Kjolen og portrettet slik den var utstilt i den gamle "Bysamlingen" i 1952. Norsk Folkemuseum (Bilde 3 av 8)
 • Tegning av pikekjolen til Magealena Elselena på Norsk Folkemuseum (Foto/Photo)
  4/8
  Tegningen laget av Eli Holtsmark i 1970. En av flere mønstertegninger hun laget av denne kjolen. Eli Holtsmark/Norsk Folkemuseum (Bilde 4 av 8)
 • Detalj av rokokko pikekjole på Norsk Folkemuseum (Foto/Photo)
  5/8
  Detalj på innsiden av kjolen der fargen har holdt seg uten bleking. Anne-Lise Reinsfelt/Norsk Folkemuseum (Bilde 5 av 8)
 • Analyse for rekonstruksjon av rokokko pikekjole på Norsk Folkemuseum (Foto/Photo)
  6/8
  Ekspertisen er hentet inn! Silkevevingseksperten Julie Holyoke fra Firenze kommer for å analysere kjolen for å se om det er mulig å gjenskape stoffet i dag. Haakon Harriss/Norsk Folkemuseum (Bilde 6 av 8)
 • Fargeprøver for rekonstruksjon av pikekjole på Norsk Folkemuseum (Foto/Photo)
  7/8
  Fargen i kjolen undersøkes og sammenlignes med fargekoder. Det er vanskelig å fastlå den nøyaktige fargen i sluttresultatet ettersom silke er et gjennomskinnelig fiber. Renning og innslag i ulike farger komplserer saken. Haakon Harriss/Norsk Folkemuseum (Bilde 7 av 8)
 • For rekonstruksjon av pikekjole på Norsk Folkemuseum (Foto/Photo)
  8/8
  Arbeidet er i gang! Dette er to vevprøver med originalstoffet i midten. Her er det vevtettheten det arbeides med og ikke fargene. Prøve nummer to lengst til høyre har oppnådd god tetthet og den har vi nå godkjent for produksjon. Nå gjenstår å bli enige om hvilken rosafarge vi skal bruke. Prøveoppsett gjort av Julie Holyoke. Norsk Folkemuseum (Bilde 8 av 8)

Denne kjolen tilhørte Magdalena Elselena Wensell fra Trondheim, som døde av sykdom i 1786, bare tre år gammel. Foreldrene fikk malt et portrett av henne, antakelig etter hennes død. Portrettet og kjolen, som er i museets samlinger, belyser temaer som barndom og barnedødelighet og kunst- og motehistoriei denne tidsperioden . 

Sammen med andre gjenstander etter familien Wensell, skal kjolen stilles ut i den kommende store utstillingen«TIDSROM 1600-1914».

Silkekjolen, som ikke bare er gammel men ekstra falmet og skjør etter en årrekke på utstilling i den gamle«Bysamlingen», kan ikke lenger stilles ut. Derfor er det viktig å lage en kopi, et kostbart prosjekt som takket være støtte fra Norsk Folkemuseums Venner er mulig å gjennomføre. 

Som vist i bildeserien over, er arbeidet godt i gang!