Hopp til hovedinnhold

Malerteknikker

Våre første malere var avhengig av at deres kunder oppfattet dem som fargekunstnere. De som mestret faget, mestret også markedet.

  • Anne-Lise Reinsfelt / Norsk Folkemuseum

Maling er et krevende håndverk. Alle malere med respekt for sitt fag må kunne stryke en flate slik at penselføringen harmonerer med underlagets struktur og treets fiberretning. I tillegg har det vært en selvfølge at maleren behersket de vanlige dekorasjonsteknikkene.

Malerhåndverket hadde på mange måter sin glansperiode i siste halvdel av 1800-tallet. Industrialiseringen, med effektive metoder som sprøytemaling og maleruller, hadde ennå ikke nådd faget. Samtidig var etterspørselen etter malt dekor på sitt høyeste. Selv i fattige hjem var det vanlig med enkel strekdekor på brannmurene og flerfarget maling av dørene.

Malerne måtte beherske et stort antall dekorasjonsteknikker, noe som krevde en større eller mindre grad av kunstnerisk sans. Enklest å utføre er sjablongmaling, det vil si at malingen påføres gjennom en plate med utskjæringer av motivet – en sjablong. Ofte forekommer sjablongmaling i kombinasjon med enkle strekdekorasjoner, som også i seg selv har vært meget utbredt.

  • 1/2
    Malermester Anne Louise Gjør, Norsk Folkemuseum, utfører frihåndsdekor under rekonstruksjonen av Henriks Ibsens leilighet i Arbins gate 1 i Oslo. Jens Treider / Norsk Folkemuseum
  • 2/2
    Maler i arbeid, antakelig 1970-tallet. Ukjent fotograf / Arbeiderbevegelsens bibliotek og arkiv.

Malte imitasjoner – først og fremst av tre (ådring) og marmor (marmorering) – er blant de mer krevende teknikkene. Begge er svært gamle, men på slutten av 1800-tallet var de blitt utviklet fra stilisering til nærmest naturtro imitasjoner.

Med funksjonalismens inntog på 1930-tallet avtok dekorasjonsiveren tilsynelatende kraftig. Likevel ble en del nye teknikker populære, som for eksempel strukturmaling og senere malerruller med ferdige mønstre til tapetimitasjoner.

  • 1/1