Hopp til hovedinnhold

Mat på 1980-tallet

Pizza, tacos og mexicansk gryte

  • Anne-Lise Reinsfelt / Norsk Folkemuseum

1980-tallet var et tiår da matskikken i Norge var i endring. Kjøttkakene og fiskebollene var fortsatt til stede, men traust norsk mat måtte vike for eksotiske nyheter, som raskt ble tilpasset et norsk marked og norske kjøkken og spisebord. De fleste «nye» rettene var likevel ikke helt nye, noen var blitt introdusert allerede på 1960-tallet.

Hva var de typiske matrettene i dette tiåret? Mange nevner grillet kylling, andre lasagne og fondue. Men i særklasse står tacos og pizza!

Pizzaen kom for alvor til Norge da Peppes Pizza ble åpnet i Oslo i 1970. I løpet av 1970-tallet hadde norske husmødre lært å lage pizza. I 1980 ble Pizza Grandiosa lansert og utover på 80-tallet fikk frossen pizzaen stor utbredelse. Men mange syntes mors pizza var best! 

«Det var alltid stor stas når mamma laget pizza til lørdagskvelden. Det var nesten alltid med kjøttdeig og ved siden av var det servert kinakålsalat med mais, tomat og ananas.» Toros gryteposer var også populær (halv)ferdigmat:

«Toros Mexikanske gryterett med ekstra ris til. Denne klarte jeg å lage selv og den ble servert på mange klassefester og for venninner.»