Hopp til hovedinnhold

Material- og urtekammer

I Farmasimuseets 2. etasje finner vi et stort material- og urtekammer. Materialkammeret tjente til oppbevaring av større kvanta av alle slags kjemikalier, pulveriserte plantedroger, tørre ekstrakter, andre tørre råvarer og medikamenter.

  • Urtekammeret i Farmasimuseet
    1/1
    Urtekammeret i Farmasimuseet Norsk Folkemuseum

Rommet skulle være tørt og ikke for lyst. Materialkammeret kunne ligge bak offisinet eller på loftet i apotekgården, da ofte kalt «lemmen». Apoteket kunne også ha et eget urtekammer hvor tørkete urter og plantedroger ble oppbevart. Tørking av plantemateriale foregikk på tørkeloftet. Dette var et luftig rom med vinduer som kunne åpnes for å sikre god
ventilasjon. Skuffeseksjoner ble ofte benyttet til oppbevaring av plantedroger. Reolene måtte ha skuffer som var adskilt med hele vegger slik at drogene ikke ble blandet.

I tillegg til lokal innhøsting og tørking av planter, ble ferdig tørkede plantedroger innkjøpt fra drogehus i Europa, spesielt Tyskland.

Materialkammeret i utstillingen er fra ca. 1900 og kommer fra Røros apotek, etablert i 1821, og Apoteket Uranienborg (1892-1971).