Hopp til hovedinnhold

Med verden på hodet på Holmlia

Turban, skaut, hijab, hatt eller brudekrone. Hodeplagg pryder og provoserer, skaper debatt og identifikasjon. Lørdag 7. mai feirer vi hodeplagg fra hele verden på Holmlia. Arrangementet er et samarbeid mellom Norsk Folkemuseum, OBOS og Holmlia senter.

  • 1/1
    Brud med brudelad fra Telemark. Denne er sølvforgylt og veier nesten 2 kilo. Brudelad stammer fra middelalderen og kom før brudekronen, som ble tatt i bruk på 1600-tallet. Morten Brun / Norsk Folkemuseum /

-I alle bryllup over hele verden skal ingen være i tvil om hvem bruden er, sier konservator på Norsk Folkemuseum, Kari-Anne Pedersen.

Lørdag 7.  mai kommer Norsk Folkemuseum til Holmlia, for å vise fram tradisjoner og hodeplagg fra hele verden.

-Mange tenker at museum bare er gamle bygg, og det er vi selvsagt - men vi er så mye mer! Da må vi vise det ved å møte publikum der de er, og slik invitere flere til å ta del i arbeidet vårt. Neste gang er det kanskje de som kommer til oss. Det sier direktør i Stiftelsen Norsk Folkemuseum, Nina Refseth.

- Holmlia er en stor og levende bydel i Oslo, med over 12 000 innbyggere. Norsk Folkemuseum er både av og for alle, og dette er en litt annerledes måte å nå gjester, som kanskje opplever at Bygdøy virker litt fjernt og langt fra der de bor.

Hijab og hatt

Holmlia er et av de mest internasjonale stedene i Norge. Med mange nasjonaliteter er det også mange ulike tradisjoner for hva man har på hodet, om det er hijab, hatt, skaut eller turban.

-Det er ikke lenge siden det var viktig for kvinner i Norge å dekke håret. Hva man har dekket det med har vært forskjellig. Også menn dekket hodet. Det å komme uten hatt eller annet hodeplagg, var for mange nesten som å være avkledd. Slik var det helt til for 50-60 år siden, forteller konservator Kari-Anne Pedersen.

Pedersen har ansvaret for drakt og tekstil på Norsk Folkemuseum, og på utescenen på Holmlia skal hun kle opp en brud slik hun var fra rundt 1820 med en flott «brudekrone» i forgylt sølv. Etterpå får bruden satt på koneskaut. 

Tradisjonen med koneskaut var vanlig i Norge helt inn på 1900-tallet, og mange eldre kvinner bar skaut på 60-tallet, forteller Pedersen.

  • 1/1
    Skaut var hverdagsplagg for kvinner i Norge til langt ut på 60-tallet. Stein Berg / Dagbladet / Norsk Folkemuseum

Aktiviteter for store og små

På Holmlia 7. mai blir det verksted for barn hvor de kan lage sin egen brudekrone eller hatt av papir. Man kan også lære å knytte hodeplagg fra hele verden, for eksempel turban eller hijab, med god hjelp fra lokale krefter. På utescenen blir det moteshow med modeller, dans og minikonserter med unge lokale musikere, blant andre rapperen Makosir. Konferansier er Venke Knutson.

Arrangementet er et samarbeid med OBOS og Holmlia senter, senterleder Silje Nordgård Aspen sier dette er et godt eksempel på hvordan man kan få kultur ut til folket.

- Vi vet at det er mange på Holmlia som setter stor pris på denne typen arrangementer, sier Silje Nordgård Aspen.

- Hodeplagg er aktuelt for mange ulike kulturer, og vi er kanskje ikke så ulike som vi tror, sier hun.

  • 1/1
    På Holmlia 7. mai kan du lære å knytte afrikansk hodeplagg. Trine Sirnes / Norsk Folkemuseum
Anniken Mihle
Presse- og kommunikasjonsrådgiver