Pop og Rock på 1980-tallet
Punk, New Wave, Ska, Rap, Synthpop, New Romaticism, Heavy metal, Indie. 1980-tallet populærmusikk var mangfoldig og spente fra the Clash til Barbra Streisand.
Noen av de mest populære artistene var Michael Jackson, Madonna og Bruce Springsteen, mens engelske grupper som Duran Duran, Eurythmics og Dire Strait også på hver sin måte var trendsetter. Tyske Sandra, italienske Sabrina og engelske Samantha Fox gjorde seg mer bemerket ved fysiske attributter enn ved musikalske ferdigheter.
De største norske salgssuksessene var Lars Kilevolds «Livet er for kjipt» og Janickes «Svake mennesker», og «La det svinge» med Bobbysocks kommer en selvsagt ikke utenom. Av større musikalsk verdi var kanskje Dollie (de Luxe) og Monroes, for ikke å snakke om A-ha – det eneste norske bandet som noen gang har hatt internasjonalt gjennomslag.
Eventyr, dans og voksesmerte
1980-tallet var en tid for fantastiske og eventyrlige actionfilmer. Det begynte med STAR WARS-filmene (den første kom riktignok i 1977), deretter Indiana Jones-filmene, Ghostbusters og Back to the Future. Dansefilmene var også en populær genre dette tiåret: Fame (1980), Flashdance (1983) og Dirty Dancing (1987), En tredje genre er filmer som The Breakfast Club (1985), St. Elmos Fire (1985) og Pretty in Pink (1986) som alle handlet om ungdom i overgangen mellom barn og voksen.
De mer voksne fortrakk kanskje Paris, Texas – med musikk av Ry Cooder, eller Out of Africa med Meryl Streep i rollen som Karen Blixen.
Fra Labbetuss til Dynastiet
På 1980-tallet begynte TV-kanalrevolusjonen. I Oslo-området hadde mange tatt inn svensk fjernsyn siden 1960-tallet, men ellers hadde NRK rådet grunnen alene. Nå dukket det opp de kommersielle TV-kanalene Sky og Super Channel på norske fjernsynsskjermer, og i 1988 kom TVNorge og TV 3.
Det var likevel NRK som dominerte. Barna så på Fragglene, Labbetuss og Portveien 2. Noen husker de franske tegnefilmene Det var en gang et menneske og Shagma. De større så på Halvsju, som ble sendt fram til 1986, blant annet med Pelle Parafins Bøljeband. På slutten av tiåret var det Midt i smørøyet som fenget.
Det fremste 80-tallsikonet som preget norske TV-skjermer var Don Johnson i krimserien Miami Vice. Hele familien flokket seg rundt TV-apparatet for å følge med i såpeoperaene Falcon Crest og Dynastiet.
1980-tallets TV var ikke bare samtidssåpe, men også tiden for tilbakeskuende kvalitetsserier som den engelske Brideshead Revisited og den danske Matador.