Norsk Folkemuseum feirer 125 år!

I 2019 er det 125 år siden Norsk Folkemuseum ble stiftet. Jubileumsfeiringen starter fredag 25.januar med å sette museet i et nytt lys. Det blir debatt om museets rolle og lysshow i Friluftsmuseet. Gratis inngang til lysshowet hele helgen!

  • Nytt lys
    Beate Kjørslevik

Lyskunstnerne lyssetter museet
Norsk Folkemuseum settes i nytt lys: Lyskunstnerne Reidun og Ingrid Solvik og Gard Gitlestad har fått frie tøyler til å lys- og lydsette deler av Friluftsmuseet. Resultatet er at Setesdalstunet blir til China Town, Bedehuset står under vann og Stavkirken blir belyst og fylt med elektronisk musikk og discokule.  I Setesdal som for tiden ser ut som Chinatown, vil rapperen  Eirik Okkenhaug Xiao Ou fremføre flere av sine låter på mandarin. Dette blir med andre ord en helg litt utenom det vanlige.

Samtale om historien om Norge 
Jubileumsåret blir benyttet til å stille spørsmål om museets rolle og hvilken historie man forteller om Norge. Forfatter Roy Jacobsen, forsker Nina Witoszek, historiker Morten Ottosen og Anja Bakken Riise fra Framtiden i våre hender møtes til samtale.

Hvilken vei går museet de neste 125 årene? 
Norsk Folkemuseum ble etablert i en tid da norsk identitet var i støpeskjeen. Fortellingene om Norge ble knyttet til folkekulturen, og dette har preget museet. 125 år senere spør museet selv hva som preger fortellingene om Norge i dag – og hvor Norsk Folkemuseum skal gå i fremtiden.

Bør pressen i større grad problematisere hvilke fortellinger som fortelles om Norge? Og hva forteller man egentlig? Vi ønsker å bruke jubileumsåret til belyse disse spørsmålene samt stake ut kursen for de neste 125 årene. Om vi får noen svar får den som kommer på fredag se og høre. 

Pressekontakter:

Program- og kommunikasjonsrådgiver Jon Ilseng, Tel: (+47) 97 15 88 06 
E-post: jon.ilseng@norskfolkemuseum.no 

Leder, kommunikasjon og publikum Paal Mork Tel: (+47) 90 19 80 99 
E-post: paal.mork@norskfolkemuseum.no