Opplev skumringstimen på Folkemuseets Julemarked

Helgene 1-2 og 8-9 desember kl. 11 - 17.
Til helgen åpner det tradisjonsrike Julemarkedet på Norsk Folkemuseum. I år blir enda mer julestemning, da dørene holdes åpne inn i skumringstimen, til klokken 17.00.

  • Haakon Harriss, Norsk Folkemuseum.

Over 30.000 ventes å finne veien til Folkemuseet de to første helgene i desember. Julepyntede stuer, over 100 markedsboder, julesang, julemusikk og ekte julestemning er hva folk går mann av huse for å oppleve.

- Vårt inntrykk er at publikum ikke får nok av julemarkeder generelt og Folkemuseets Julemarked spesielt. Ved å holde åpent en time ekstra gir vi folk en mulighet til å besøke oss på forskjellige tidspunkter, samtidig som de som er her på kvelden får oppleve et mørkt og magisk folkemuseum, sier presseansvarlig for Julemarkedet Jon Ilseng.

Skumringstimen

Før i tiden var det ikke uvanlig at nisser og andre overnaturlige kom frem når det ble mørkt. Dette kan også skje på Folkemuseets Julemarked når vi holder åpent etter mørkets frembrudd. Et eksempel er inntoget av rampete, små fjøsnisser på Østlandstunet.

- Ikke alle som kommer på Julemarkedet vet at man kan oppleve en stemningsfull julaften i de ulike husene, i ulike tidsperioder. Jul på Enerhaugen 1920, jul i Hardanger 1801, Trøndelag 1959, rikmannsbolig i Breivik 1769 eller Oslo på 1960 –tallet er blant det man kan velge mellom. Vi oppfordrer derfor alle til å gå inn i så mange hus som mulig. Mye av magien finnes tross alt innendørs, avslutter Ilseng.

Tradisjonen tro blir det også julekonserter, gudstjeneste i Gol Stavkirke, korsang, folkedans, julekåseri og masser av ekte, norsk juletradisjon begge helgene til ende. På Festplassen blir det vaffellhus og felles gang rundt juletreet. Dagen avsluttes med en Grand Finale med nisseorkester og allsang. Dette gir publikum en perfekt avslutning på arrangementet som for mange er selve starten på julen.

Stjernegutter

Tradisjonen med stjernegutter som synger og opptrer for gaver er nærmest glemt. I år møter man stjernegutter på Julemarkedet, og den som vil lære mer kan høre julekonservator Geir Thomas Risåsens kåseri om fenomenet.

Ta bussen!

Det oppfordres til å kjøre kollektivt, samt å kjøpe billetter i forkant på https://norskfolkemuseum.no/billetter-julemarked.  Det er verdt å merke seg at det fra klokken 10.00 er enveiskjøring rundt Bygdøy. Politiet bistår hver dag med å avklare trafikken på en så god måte som overhodet mulig. 1. desember arrangeres Julemarkedet i samarbeid med OBOS og det er gratis adgang for OBOS-medlemmer med familie (maks. 5)

Pressekontakter:

Program- og kommunikasjonsrådgiver Jon Ilseng, Tel: (+47) 97 15 88 06 
E-post: jon.ilseng@norskfolkemuseum.no 

Leder, kommunikasjon og publikum Paal Mork Tel: (+47) 90 19 80 99 
E-post: paal.mork@norskfolkemuseum.no