Mer enn et museum

12 gode grunner til å besøke oss på Norsk Folkemuseum i sommer.

At du finner historiske bygninger og gamle gjenstander i et museum er nok ingen stor overraskelse. Men museet vårt er noe mer enn de flotte samlingene våre. Vi ønsker å gjøre vår felles kulturhistorie levende. Vi ønsker at barn og voksne skal oppleve den – ikke bare se på den.

Vi ønsker å bruke historien til å skape nye historier – dine historier, om det er hverdagsøyeblikk, ferieminner eller en gryende kjærlighetshistorie. 

Vi vil at du og dine skal få mer enn et museumsbesøk.

La oss gi deg tolv gode grunner til å besøke oss på Norsk Folkemuseum i sommer.

1. Slapp av med venner og familie

 • To gutter og en baby sitter i melkrampen bak tre melkespann
  Morten Brun

Her kan dere dra på piknik i grønne, vakre omgivelser, kjøpe en is og rusle i deres egen fart. Her er det fred og ro, trygt, romslig og stille – og helt, helt bilfritt. Ta turen innom gårdstunet og hils på dyra, gå på oppdagelsesferd sammen, eller få en stund alene med dine egne tanker.

Her har både små og store noe å se og snakke om, her har hele gjengen mulighet til bare å være seg selv nærmest. Her har selv hunden lov å være med!

2. Oslos beste sted for en date?

 • Tidenes bryllup på Norsk Folkemuseum, brudepar på benk på Enerhaugen
  Foto: Beate Kjørslevik

Vårt miniatyr-Norge rommer utallige romantiske småsteder, koselige stier og lune sitteplasser. Rundt hver sving er det nye ting å se og snakke om. Det er kjekt å vite hvis dere er på den første daten og er nervøs for kleine stillheter. Eller kanskje har dere vært sammen i 50 år? Da finner dere mest sannsynlig noe som vekker gode minner hos oss, og på dem  kan dere lage nye. 

3. Norgesferien på 1-2-3

 • Morten Brun

I år er det Norges-ferie som gjelder, og på Bygdøy kan dere faktisk oppleve hele Norge på én dag. Vil dere se Setesdal – det er fem minutter å gå. Lyst å dra på gårdsferie i Trøndelag? Det er også fem minutter. Faktisk er det meste av landet – fra Finnmark til Jæren – bare noen minutter unna, til fots.

Det kan bli en god story på Instagram, for å si det sånn. Gå på fotosafari! Sørg for at familie og venner skjønner at du kan dette med Norges-ferie!

Apropos Norges-ferie:

4. Ta rebusen Norge Rundt på 80 minutter og vinn en helg på en valgfri DNT-hytte

 • 3 jenter med blomsterkranser går hånd i hånd
  Stian Nybru

I år har vi laget en rebus gjennom Friluftsmuseet. Følg kartet, ta en rusletur gjennom kulturhistorien vår og svar på tolv enkle, humørfylte spørsmål underveis.

5. Sett agendaen selv

 • Loft fra Setesdal, Norsk Folkemuseum. Foto: Astrid Santa, Norsk Folkemuseum.
  Astrid Santa, Norsk Folkemuseum
På Norsk Folkemuseum er det en egen tidsregning (vel, flere egentlig).

Her kan du nyte livet i det grønne – og få med litt lærdom på kjøpet hvis du vil. Blir du nysgjerrig på noe av det du ser? Ta en prat med en av museumsvertene som oppholder seg på de ulike tunene – de forteller dere historiene som sitter i veggene. Eller få med dere Dagens snakkis.

6. Medbrakt er lov

 • Kafé Arkadia på Norsk Folkemuseum
  Haakon Harriss, Norsk Folkemuseum

Hos oss kan dere fritt ta med mat og drikke (ikke alkohol, da). Pakk en nistekurv eller en god gammeldags matpakke. Du kan også ta snarveien innom Kafé Arkadia og spise ute i det grønne.

PS: Om dere vil sitte inne hos oss og spise i kaféen, setter vi pris på at dere lar matpakken ligge i vesken og lar oss servere dere istedet.

7. Bilfritt, trygt og tilgjengelig

 • Liten pike husker på historisk lekeplass
  Morten Brun

Hos oss er det plass til alle, både tobeinte og firbeinte, små og store. Området er stort og vidt og likevel avgrenset og oversiktlig. La små bein slippe seg løs! Men som i resten av landet, må hunden gå i bånd også hos oss.

Brede grusveier gjør museet tilgjengelig for barnevogner og rullestoler.

8. Verdens vakreste museumsvei

Gå fra Frognerkilen, over Kongsgården, gjennom skogen og bort til oss. Eller ta Bygdøy-fergen fra Aker brygge!

30-bussen fra sentrum er også fin – den stopper rett utenfor inngangen vår. Buss-stoppet heter så klart Norsk Folkemuseum.

9. Moderne fasiliteter

Enten noen har sølt is, eller bare må på do – redningen er alltid nær! (Hvis noen bare må finne en Pokemon, er det også mulig. Har vi hørt.)

10. Memory Lane

 • Morten Brun

Husker du lukten av solvarme tømmervegger? Fra gammeldagse drops i kremmerhus til hjem slik de var i mor, bestemors eller oldemors barndom– kjenn nostalgien strømme! Museet er fullt av lukter og sanseopplevelser i vakre omgivelser.

11. En helt egen opplevelse i regnet

 • Morten Brun

Vi som jobber her vet at museet byr på seg selv uansett vær. Regnet som trommer på takene, barna som hopper i sølepyttene, lukten av vått gress. Og til slutt en kopp kakao i en god og varm kafé. Det blir en deilig kveld etter en slik oppfriskende dag.

12. Nær by og strand

Når dagen er over, er den ikke nødvendigvis slutt. Hva med et bad på veien hjem – eller en middag ved sjøen? Det er bare noen minutter å gå, det også.

Kort sagt: velkommen til Friluftsmuseet på Bygdøy!