- 1/1
Haakon Harriss, Norsk Folkemuseum.
Det hadde vært markedsdager på Norsk Folkemuseum på Bygdøy mange ganger før Julemarkedet kom i gang på midten av 80-tallet.
Allerede i 1916 ble det arrangert 10 dagers marked med dans og lotteri på torget i forbindelse med museets store Sankthansfest. Som det sto i Aftenposten den gangen: «’Folkemuseet er stedet nu’, bemerkede en ung dandy med motorcykel og gule manchethansker til albuen igaar til sin lille dame. Den som kjenner det unge elegante Kristiania jargon, ved hvad der ligger i disse fyndige ord. Det er kort og godt en tilkjendegivelse af, at Folkemuseet er nu det fashionable sted at vise sig, og det sted, hvor der er moro.»
Markedssuksessen ble videreført fire år i starten av 20-årene. Da forsøkte de å rekonstruere Christianiamarkedet som hadde vært en vinterattraksjon på byens torg helt fra 1700-tallet, men som ble nedlagt rundt århundreskiftet. Nå ble det flyttet til Bygdøy og midtsommerstid. Det skulle være et autentisk folkelig marked. Det ble lokket med boder, teater, varieté-innslag, karuseller og attraksjoner som kjempekvinnen Angelica, fakirer, slangetemmere, Trollmannen Baleros og «Sultan», verdens klokeste katt.
Mer enn 15000 mennesker kom til markedsbodene de første par årene. Det var bra, for inntektene skulle gå til Gamlebyfondet som skulle finansiere en hel bydel i Friluftsmuseet.
Markedet gjenoppsto som Høstmarked i sammenheng med Norsk Folkemuseums 90-årsjubileum i 1984. Litt seinere samme år, inspirert av Sanitetsforeningenes julesalg av håndarbeid, tok noen av de ansatte initiativ til en salgsbord og en provisorisk kafé i Lagtingssalen en helg før jul. I 1987 hadde dette julemarkedet blitt såpass populært at det ble flyttet til Gamlebyen. Et par år etter det igjen ble salgsbodene som tidligere var blitt brukt på høstmarkedet gjenbrukt for å skape en autentisk markedsplass ute på Torget.
Nå var man tydelig inspirert også av det populære julemarkedet på Skansen i Stockholm. Ikke minst var Folkemuseets venneforening, blant annet med Marianne Andresen i spissen, ivrig deltakende på julemarkedet. Hun malte også julekort som ble solgt på markedet.
Siden da har Julemarkedet holdt stand som adventstidens hyggeligste julemarked i Oslo. Etter hvert har julemarkedet også blitt mer og mer en formidlingsarena. Formidlerne på museet pynter hus med juletrær og tradisjonell julepynt. Og i dag fungerer det ikke bare som et alternativt og koselig julemarked, men også som en vandring gjennom ulike tiders juletradisjoner.
–Vi gleder oss alltid til Julemarkedet her ute. Dette er en kjær førjulstradisjon for store og små. I tillegg til markedsbodene , viser vi frem norske juletradisjoner gjennom tidene. Publikum kan også oppleve et variert førjulsprogram som skal bidra til den gode førjulsstemning, sier arrangementsansvarlig Karine Munch.
Julemarkedet 2021
Lørdag 4. og søndag 5. desember 11-16, lørdag 11. og søndag 12. desember 11-16.
De to første helgene i desember er Norsk Folkemuseum pyntet til jul. Markedsbodene bugner av spennende varer og tradisjonsmat. Og man kan oppleve førjulskonserter, familieforestilling og julekåserier.
I år holder flere av markedsbodene åpent også på ukedagene mellom de to store julemarkedshelgene, spesielt for deg som ønsker litt roligere rammer og en hyggelig prat.
Kontaktpersoner:
Konservator
Geir Thomas Risåsen
Geir.Thomas.Risasen@norskfolkemuseum.no
93280266
Arrangementsansvarlig
Karine Munch
karine.munch@norskfolkemuseum.no
909 28 563