På høye hæler i Amerika

Av førstekonservator Siv Ringdal

  • Siv Ringdal: På høye hæler ...

Unge Agder-kvinner i etterkrigens New York

Hvorfor dro ugifte Agder-kvinner til New York i årene 1946–1965? Hva søkte de og hva fant de i Amerika? De kom fra det pietistiske Sørlandet. I det nye landet fikk de lønnet arbeid, men også en fullstendig ny tilværelse. Men innvandrerkvinnene tilpasset seg nye normer. «Alle ble affecta av den amerikanske stilen», som en av dem sa. De ble moderne kvinner. 

I Amerika endret sørlandskvinnene stil og levemåte. De brukte leppestift, tok permanent og fikk klippet håret kort. De barberte leggene og gikk med nylonstrømper og høyhælte sko. De arbeidet på kontor, røkte sigaretter og gikk på kino. De levde med storbypuls, varehus og elektriske produkter. De fikk et annet syn på kropp, religion og livsutfoldelse. På høye hæler i Amerika erfarte kvinnene en ny form for selvstendighet – og frihet. De fleste vendte hjem til Norge, og tok skikkene med seg. Ikke bare var de selv blitt transformert; for all framtid forvandlet de også det norske samfunnet. 

Utvandrerhistorier har som oftest handlet om menn. Men også norske kvinner dro over there. Siv Ringdal bygger På høye hæler i Amerika på et vell av kilder, og på samtaler med noen av kvinnene som emigrerte. I boka inngår unike bilder fra private fotoalbum, supplert med andre historiske etterkrigsbilder. Slik løftes norske utvandrerkvinners – og Sørlandets – gjemte og glemte kulturhistorie frem.

PAX forlag 2018​