Hopp til hovedinnhold

Påskekrim

Påskekrim er et særnorsk fenomen. Bokhandlerne merker et økt salg av krimbøker til påske og tradisjonen er fulgt opp både på radio og TV. På samme måte har Norsk Folkemuseum etablert sin egen tradisjon med påskekrim.

En sjokkerende begynnelse

Det hele startet lørdag 24. mars 1923, som var dagen før palmesøndag. Øverst på Aftenpostens forside sto overskriften «Bergenstoget plyndret inat». Overskriften ble lest med sjokk og vantro. Men det viste seg å være et særdeles vellykket reklamestønt, som hadde fått mang en leser til å få kaffen i vrangstrupen denne morgenen. Det var en reklameoverskrift for kriminalroman med samme navn skrevet av de to studentene Nordahl Grieg og Nils Lie.

  • 1/1
    Aftenposten, lørdag 24. mars 1923

Dette reklamestuntet anses å ha hatt avgjørende betydning for innføring av påskekrim som egen sjanger i Norge. Imidlertid var det en utvikling som skjedde gradvis. Aust-Agder Blad skriver i 1937 at: «Nu før påske er jo kriminalromanens tid.» Men det var først mellom 1950 og 1970 at markedsføring av krimbøker dukket sporadisk opp.

Den som gir den beste forklaring på fenomenet påskekrim er Nils Nordberg, tidligere instruktør i NRK Radioteateret og ekspert på kriminallitteratur. Han påpekte i 2003 at «Nordmenn har verdens lengste påskeferie. Krim er ferielesning.» Også andre land har ferielektyre, men da helst knyttet til sommerferien. I 2003 lanserte Piratförlaget i Sverige etter inspirasjon fra Norge «årets påskdecare». Det ble senere kommentert at «Nu ska påskkrim bli en svensk tradition».

Radio og TV

Radioteateret hadde på 1950-tallet begynt å sende kriminalhørespill på lørdager. Etter hvert begynte de å sende krimhørespill på lørdager i påskeuken. Fra 1980 og fremover har dette nærmest vært en årlig tradisjon. Tradisjonen ble innledet med Graham Greenes hørespill Den tredje mann, sendt som påskekrim i fem deler fra mandag til skjærtorsdag.

NRK TV startet sin tradisjon med påskekrim i 1966, da Detektimen ble sendt onsdag før skjærtorsdag. Helt siden de regulære sendingene kom i gang i 1960, hadde Detektimen vært fast fredagsinnslag med unntak av langfredag. Dette endret seg i 1971 med krimsending påskelørdag og fra 1976 også både skjærtorsdag og langfredag. Siden 1978 har det i tillegg vært sendt påskekrim første og andre påskedag.      

  • Jente med forstørrelsesglass
    1/1
    Christian Andre Strand