Hopp til hovedinnhold

Ungdom tar over Folkemuseet på Halloween

Søndag 30. oktober åpner Norsk folkemuseum både gravkamrene og dørene opp for ungdom etter stengetid. Nå jobber en rekke videregåendeelever med å planlegge og dekorere til når mørket skal innta museet.

  • 1/1
    På Edvard Munch videregående skole forvandles frisørhoder til skumle halloween-rekvisitter. FOTO: Nikolai Sogn

I et klasserom på Edvard Munch videregående skole i Oslo formes det spøkelser av hønsenetting. Avkuttede fingre og øyeepler ligger på pultene og skamklipte frisørhoder males rødt. Her har nemlig interiør og eksponeringsdesign-linjene fått en oppgave noe ut av det vanlige. I samarbeid med Norsk folkemuseum har de fått ansvar for all dekoren som skal pryde mørke gårder og tun under museets halloween-arrangement «Svart Natt». Derfor har de siste ukene blitt fylt med å se skrekkfilm og å lage diverse skumle dekorasjoner.


  • 1/1
    Kate Helena Rastina viser fram øyeepler. FOTO: Nikolai Sogn

Kate Helena Rastina (18) er veldig fornøyd med akkurat dette oppdraget.

-Det var kjempespennende! Det at de ville at vi skulle bestemme så mye som mulig selv. Det tenkte jeg var spesielt kult, sier hun.

Elevene har fått frie tøyler til å bestemme hva slags skumle installasjoner og temaer de vil at skal skremme de som er tøffe nok til å komme på arrangementet. 

Selv om Kate og medelevene hennes liker oppgaven godt, kjenner de også på ansvaret på å måtte levere noe skikkelig skummelt.

-Vi har mye ansvar. Så om dette blir skummelt eller ikke, det er på oss, legger hun til.

Dette er andre året Norsk Folkemuseum arrangerer et slikt halloween-arrangement ment for unge i alderen 15- 20 år. Nå skal ungdommene igjen innta museet kvelden før halloween. I år skal det bli utekino, skrekktur i museets gravkammer og demoner i de mørklagte gatene.

Selv om hun har gitt fra seg museumsansvaret for en kveld er avdelingsdirektør på folkemuseet, Tove Wefald Pedersen, kjempefornøyd med samarbeidet.

-Det har vært helt topp. Ungdommene har boblet over av skumle ideer, og resultatet kommer til å bli skremmende fint, skriver hun.

I tillegg til elevene på Edvard Munch har også elever på Elvebakken videregående skole laget skrekkfilmer og innhold til promotering. Nå gjenstår det bare å vente og se hvor mange unge som velger å ta turen til museet når dagen kommer.

Skrevet av: Andrea Holm Tanderø (18), elev ved Elvebakken videregående skole.
Anniken Mihle
Presse- og kommunikasjonsrådgiver, Stiftelsen Norsk Folkemuseum