Elendighet på Norsk Folkemuseum

«Alt var bedre før» hører man folk si, men var det virkelig slik? Bli med når Norsk Folkemuseum viser deg hvordan folk levde sine liv i gamle dager, med strev, slit, sykdom og død tett innpå kroppen.

• Foto av Fritjof Arentz, 1940.
    Foto av Fritjof Arentz, 1940. Fritjof Arentz, Norsk Folkemuseum.

Vandring gjennom livets realiteter
Mange har en romantisk forestilling om at alt var så fint i gamle dager. For folk flest var derimot hverdagen tøff, og de slet med sykdom, dårlig hygiene, hardt arbeid, stank, møkk og død. På søndag inviteres publikum til å bli med på ulike vandreruter gjennom museet for å få et innblikk i livets harde realiteter, slik de har fortonet seg de siste 300 årene.

Drittrunde for hele familien
Blir du med på «drittrunden» lærer du om hvordan møkka fløt i gatene og om nattmannen som tok sin runde for å tømme doene nattestid. Spanskrør, skammekrok og avstraffelse av skolebarn får du høre mer om på «strafferunden». Andre runder du kan dela på er «sykdomsrunden» og «pinerunden».

Møt mannen med ljåen
Før i tiden døde folk av andre sykdommer enn nå, særlig før penicillinet gjorde sitt inntog.  Mannen med ljåen tar med publikum på en vandring gjennom dødsspennende temaer som pest, kopper, gravferd og død.  Spenning for hele familien med andre ord.

En hyggelig prat rundt bålet
Som en avrunding av arrangementet inviteres publikum til en samtale rundt bålet ved DNT-hytta. Her kan det diskuteres og reflekteres over hva som likevel var bedre før og hva vi savner i dag.

Vel møtt til en annerledes dag som garantert blir både lærerik og underholdende.
Lenke til arrangementside

Kontakt: Jon Ilseng, Tel: (+47) 97  15 88 06