Pressemelding: TIDSROM 1600 – 1914. Framveksten av norsk bykultur i ny utstilling på Norsk Folkemuseum

Lørdag 12. juni åpner Norsk Folkemuseum sin største innendørs utstilling noen gang. I et nyoppusset bygg kan publikum bli med på en fargerik tidsreise gjennom framveksten av den norske bykulturen.

Foto: Stian Nybru / Norsk Folkemuseum

Det er en uvanlig mangfoldig utstilling som nå åpner for publikum etter ti års arbeid. Med over 1500 gjenstander gir den en fargerik reise i framveksten av den norske by- og embedsmannskulturen gjennom dagligliv og fest. TIDSROM 1600 – 1914 følger det norske borgerskapet gjennom tre hundre år.

Borgerskapets liv og fritid

Historien om norsk bykultur er rik på vakre gjenstander og fengslende historier. Fra det tidlige 1600-tallets forsiktige start vokste det fram en mer selvbevisst elite av byborgere og embedsmenn. Dette var en gruppe som hadde mye kontakt med utlandet gjennom handel, sjøfart og slektskap, og internasjonale impulser fikk gjennomslag i mote, interiør, fritid og tankesett. Porselen, klær og møbler ble hentet inn fra kontinentet, og vaner og tankesett ble påvirket gjennom reiser og møter.

Familieportretter og originale interiører i utstillingen gir liv til historien, med alt fra middagsserviser og festantrekk til sykler og dukkehus. En hatt kunne fortelle både hvem du var og hvem du ville være, og fritidssysler som jakt og friluftsliv hadde høy status.

Foto: Stian Nybru / Norsk Folkemuseum
  • Foto: Stian Nybru  / Norsk Folkemuseum (Foto/Photo)

Endelig ny byutstilling

- Etter mange år uten en god byutstilling er det fantastisk endelig å kunne åpne dette for publikum. Med et så rikt utvalg av ting og historier vil utstillingen kunne treffe både den kunst- og designinteresserte, så vel som de som interesserer seg for utviklingen i Norge. Og også for den som bare synes det er morsomt å utforske vakre ting og deres historie. For Norsk Folkemuseum er dette et vesentlig tilskudd til formidlingen av historien om Norge, sier direktør Nina Refseth.

Ny utstilling i rehabilitert bygg

Utstillingen åpner i et nyrenovert museumsbygg. Bybygg ble åpnet i 1914 nettopp for å vise bysamlingene, men tidlig på 90-tallet var det i så dårlig forfatning at både bygg og utstilling ble stengt for publikum. Nå er bygningen fullstendig rehabilitert, og framstår som et moderne og tidsmessig museumslokale. Samtidig er de historiske kvalitetene ivaretatt. Arkitektene Askim-Lantto har skapt et lyst og tilgjengelig bygg for framtida, tilrettelagt for å kunne utvikle tilbudet til nye brukergrupper over tid.

Totalkostnaden for bygg og utstilling kom på kr 180 millioner kroner. Av disse kom 100 millioner fra Kulturdepartementet, mens resten ble finansiert gjennom ulike stiftelser, fond og private gaver. Det er også lagt inn en betydelig egeninnsats fra museets side.

Hele prosjektet har tatt ti år å fullføre

-Det har selvsagt vært et krevende prosjekt, men dette viser at gamle bygg kan fylle nye funksjoner gjennom omhyggelig planlegging. Bygget har blitt en fantastisk ramme rundt en av de største utstillingene vi noen gang har åpnet, sier Refseth