- 1/1
Norsk Folkemuseum
.» Bunaddokker på Folkemuseet»
-
Gunnvor Schønning og Aagot Noss under åpningen av utstillingen: Rønnaug Pettersens Bunadsdokker. Norsk Folkemuseum
Arbeiderblader 30. mai 1974
Konservatorene Gunnvor Schønning og Aagot Noss har montert Rønnaug Pettersen bunaddokker sammen med et utvalg av museets egne drakter og plagg, samt bunader sydd i senere tid, tilhørende Landsnemnda for bunad spørsmål, og Den Norske Husflidsforening modellbunader.
Rønnaug Pettersen bunaddokker fremstiller norske barn, kledd i bunader fra mange kanter av vårt land. Fra Finnmark til Setesdal. Bunadene er gjort så riktige som råd er, og dokkene er meget godt laget. De ser ut som folk som er så riktig bemerket. De har ikke spor er det banale som preget de fleste souvenirdokkrr. Rønnaug Pettersens bunaddokker varierer noe i størrelse de minste er 18 cm og de største ca, 50 cm høye.
-
Norsk Folkemuseum
På hennes verksted er det laget dokker av mange slag i 40 år, og her på utstillingen er hennes samling av bunaddokker komplett, ca. 50 stykker i alt.
For å supplere inntrykket har montørene tatt fram enkeltplasser og gamle bunader, bunadsølv osv. fra museets evne samlinger. Bunadinteressert fra det ganske land bør ta turen til utstillingen. Her er en rekke storartede opplevelser som venter. Eksempler på gamle perlebroderirr, gammelt bunadsølv og sko. Her er prøver på bunadstoffer som veves og markedsføres i Norge i dag. Kniplearbeid, unadsmo, gamle og nye.
-
Norsk Folkemuseum
En staselig kombinasjon fra Vang og Slidre, som var gått i glemmeboken finnes her rekonstruert i full størrelse etter en av maleren Flintoe draktakvareller. Det er Landsmemnda for bunadspørsmål som har stått for dette. Bunadmenmd har også med mønstertegninger, garnprøvef o.l. Et monter viser hvordan en klasse fra Statens lærerskolen i forming ved av brikkevev, har fått til en temmelig riktig kopi av de gamle vevde belter. Måten disse var laget på i gammel tid har lenge vært et mysterium.
- 1/1
Norsk Folkemuseum