Hopp til hovedinnhold

Historiske reiser i dannede hjem

Utstillingen ga innblikk i variasjon og bredde i Norsk Folkemuseums samling av gjenstander fra by- og overklassehjem på 1700- og 1800-tallet.

 • 1/1
  «Historiske reiser i dannede hjem». Håvard Bing

Hvor er Hr. Siboni?

I en dukkestuen fra 1850-årene bor familien Siboni: Fru Siboni med barna, selskapsdamen Frk. Lauritzen og tjenestefolk, men Hr. Siboni glimrer med sitt fravær.

 • 1/1
  Maleri med arkadisk motiv i utstillingen «Historiske reise i dannede hjem»

Utstillingen ga publikum en mulighet til å få se en del av museets samling av vakre og fascinerende gjenstander fra de «kondisjonerte» kretsene i Norge på 1700- og 1800-tallet. Møbler og bohave, drakter og malerier var inngang til fortellinger om fortidens dagligliv og tankeverden.

Utstillingen kretser rundt to hovedgjenstander, som dannet vinduer inn til ulike tema:

En dukkestue

 • Dukkestue fra midten av 1800-tallet. Men hvor er Hr. Siboni? Anne-Lise Reinsfelt / Norsk Folkemuseum

var utgangspunkt for å belyse forskjellige temaer: Dukkestuen har seks rom og i hvert enkelt rom var en nøkkelgjenstand innfallsvinkel til en eller flere fortellinger.

Dukkestuens verden rommer alt, fra det mest eksklusive til det enkle og hjemmelagete. Miniatyrmiljøene finnes i skap, kasser og esker eller i flott utformete hus. De kalles dukkeskap, dukkestuer eller dukkehus

Et reiseskrin

 • Statsminister Frederik Gottschalk Haxthausen Dues reiseskrin fra midten av 1800-tallet, Anne-Lise Reinsfelt / Norsk Folkemuseum

refererte til verden utenfor hjemmet, den mannlig dannelse, kommunikasjon, møtet med det fremmede.

Reiseskrinet fremstår også som et «relikviegjemme» for små personlige minner. Skrinet inneholder alt en herre skulle ha med seg  på reise på midten av 1800-tallet. Men det er skrivesakene som har den mest fremtredende plass.

Dannelsesreisen

 • Musisering var blant ferdigheter en skulle beherske. Håvard Bing /

Norge var en provins. Den dannede mann måtte reise ut for å pleie forretningskontakter og oppnå kontrakter. Han måtte beherske flere språk og være bredt orientert om politikk, samfunn, religion og kultur.

Spisestuen

Egen spisestue er praktisk. Den kan gjøres klar før gjestene kommer og stenges av når måltidet er over uten at man må rydde med en gang.

 • Oppdekket bord i utstillingen «Hiustoriske reiser i dannede hjem»
  1/1
  Oppdekket bord i utstillingen «Hiustoriske reiser i dannede hjem». Håvard Bing

De rikes dekkede festbord var et overdådig skue. Der kunne gjestene beundre vertskapets kostbare bestikk, glass, servise, duker og servietter og nyte luktene, smakene og synet av maten som ble servert. Mens møbleringen av spisestuen endret seg lite, skjedde store forandringer med spiseskikkene og bordstellet i løpet av 1700- og 1800-tallet.