Hopp til hovedinnhold

Sigvart Jensens verksted

Malerverkstedet i utstillingen har tilhørt malermester Sigvart Jensen (1884-1969) i Sarpsborg.

  • 1/1
    Sigvart Jensens verksted i utstillingen «Maler'n». Haakon Michael Harris / Norsk Folkemuseum
  • Sigvart Jensen Ukjent fotograf / I privat eie

Sigvart Jensen etablerte verksted og egen malerforretning i 1914. Verkstedet var i bruk til 1970-årene. I utstillingen vises verkstedet slik det kunne ha sett ut midt på 1950-tallet, med en blanding av gammelt og nytt verktøy, gammelt produksjonsutstyr og ferdigprodusert industrimaling på boks. Enkelte gjenstander stammer fra andre verksteder.

Svenneprøvene besto som regel av øvelser i dekorativ maling, og malerne var stolte over den kunstneriske siden ved faget.  Svenneprøven som henger på veggen i verkstedet, er utført av av Johan Aldor Norén på 1920-tallet. Den viser øverst en klassisk strekdekor (staffering) gjort for hånd, det vil si uten linjal. I midten er det et ornamentbånd malt med en frihåndsteknikk og nederst en stilisert imitasjon av kvaderstein.

Malerne var nøye med å rense penslene sine. Både materialer og verktøy var dyrt. Før man vasket ut penslene i løsemidler, tørket man av mest mulig våt maling, gjerne på en del av inventaret eller interiøret. I dette tilfellet brukte malermester Jensen dobbeltdøren og veggen.

  • 1/1
    Malermester Sigvart Jensen (ytterst til høyre) fotografert samme med sine ansatte i første halvdel av 1930-tallet. Ukjent fotograf / I privat eie
  • 1/1