Hopp til hovedinnhold

Slem gutt?

På Bastøya, som ligger i innseilingen til indre del av Oslofjorden, lå en kjent og beryktet oppdragelsesanstalt for gutter.

Guttehjem, forbedringsanstalt, djeveløya – Bastøy skolehjem hadde mange kallenavn. Skolehjemmet var ett av mange skolehjem som ble opprettet i Norge tidlig på 1900-tallet. Det var i drift i perioden 1900 til 1953, og mange gutter i alderen 9 til 21 år har tilbrakt flere år av livet sitt der. Gjennom hardt arbeid, belønning, straff, disiplin og isolasjon skulle gutter som ble sett på som vanskeligstilte, oppdras til å bli såkalte gode samfunnsborgere.

  • 1/1
    Sovesalen på Bastøy skolehjelp, trolig 1903 Berg & Hoeg

De første tiårene var straffesystemet svært hardt, og skolehjemmet ble tidlig kritisert for behandlingen av guttene. Mange gutter forsøkte å rømme og gjøre opprør. Det største opprøret fant sted i mai 1915, hvor mellom 30 og 40 gutter bevæpnet seg med gårdsredskaper og satte fyr på låvebygningen. Politi og militære mannskaper ble satt inn for å stanse guttene. Hvordan var det å være på skolehjem? Eller arbeide der? Hva hendte under opprøret? Hvordan forholder vi oss til temaet i dag? Gjennom film, intervjuer med tidligere elever og ansatte, fotografier, gjenstander og tekster fikk publikum oppleve et tema som både berørte og engasjerte.

Utstillingen kom istand i forbindelse med den norske storfilmen Kongen av Bastøy av Marius Holst som hadde premiere 17. desember 2010, med blant annet Stellan Skarsgård, Benjamin Helstad og Kristoffer Joner i hovedrollene. Storsatsingen forteller historien om skolehjemmet Bastøy og guttene som ble tvunget til å være der. Det er en heltehistorie, en dramatisk og spennende film, om undertrykkelse, urettferdighet og opprør. Om ungdom med utferdstrang i kamp mot det etablerte. Norsk Folkemuseum samarbeidet med produsent og distributør av filmen, og rekvisitter, kostymer, filmklipp og fotografier fra filmen inngå i utstillingen.