Søndag med Vintage på Folkemuseet

Vintage-klær er populært fordi de både er attraktive og bærekraftige, men hva vet du egentlig om historien til de unike klesplaggene du har på deg? Og hvordan tar du vare på dem? På søndag gir Folkemuseet deg svar og viser deg klærnes hemmelige liv!

Vintage på Catwalken
Søndag gjøres det et dypdykk i klesmoten, og det inviteres til en catwalk med klær både slik de ble brukt før og slik vi bruker dem nå. Tiårene 40-, 50-, 60-, 70- og 80-tallet vises frem i all sin prakt.

Vintage, secondhand og retro
Hva er forskjellen på vintage, secondhand og retro? Dette får du vite når de to vintageentusiastene Tonje Fagerheim og Christina Wold forteller om sin kjærlighet til gamle klær. De vil også gi deg tips om hva du skal se etter når du er på jakt etter vintage-skatter.

Hva er bærekraftig og hva er kvalitet?
Klær av kvalitet varer lenger. Men hvordan velger du kvalitetsplagg? På Folkemuseet lærer du å kjenne forskjellen på ulike tekstiler. Her lærer du også å kjenne klærne dine fra en ny side. Visste du for eksempel at du svetter mye mer i polyester enn i ull?

Møt vaske-ekte eksperter
Ingun Grimstad Klepp og Tone Skårdal Tobiasson har nettopp utgitt boka «Lettstelt». De kommer for å fortelle deg at du sannsynligvis vasker klærne dine for ofte. Her får du både tips og råd om klesvask.

Sybilen kommer
Bergans og motestudenter fra Esmod er på besøk med sybilen og tilbyr gratis reparasjon av turklær og -utstyr av alle merker som de klarer å fikse på stedet. DNT ung stiller også for å fikse gamle turklær.

Tidsreise 1930 - 1980
I OBOS-gården Wesselsgate 15 blir det en unik omvisning. Her lærer om du motehusenes inntog på 1930-tallet, strikkingens historie, og hva som skjedde da husmoren gikk ut i arbeidslivet og fikk mindre tid til å strikke og sy.

Kort og godt lærer du om klærnes hemmelige liv søndag 20. oktober.

Klærnes hemmelige liv arrangeres i samarbeid med Retrolykke, Natur og Ungdom, Spire, DNT ung, Bergans og Esmod.

Arrangementet er en del av Oslo europeisk miljøhovedstad 2019.